Ощадбанк розглядає можливість створення "дочки" для рефінансування банківської іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк розглядає можливість створення "дочки" для рефінансування банківської іпотеки

Казна та Політика
198
Державний ощадний банк України (Ощадбанк, Київ) розглядає можливість створення дочірньої структури для рефінансування банків, які здійснюють житлове кредитування, за допомогою випуску іпотечних облігацій, повідомив глава правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.
"Пропонується заснування Ощадбанком дочірньої фінансової установи, яка спеціалізуватиметься на функціях міжбанківського іпотечного агента, обмінюючи через зустрічну купівлю-продаж житлові іпотечні кредити на іпотечні облігації. Продаж цих облігацій на вторинному ринку цінних паперів забезпечуватиме банки довгостроковими ресурсами для іпотечного кредитування", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.
Банкір відзначив, що в результаті фінансової кризи можливості Державної іпотечної установи (ДІУ) істотно скоротилися: головним видом його діяльності стали операції з рефінансування банків, які кредитують добудову незавершених житлових будинків, тоді як рефінансування іпотечних кредитів через випуски іпотечних облігацій фактично відсутнє.
"Значні масштаби кризи в будівельній галузі, де на сьогоднішній день припинені роботи на 90% об'єктах будівництва, вимагають від ДІУ підсилити увагу до фінансування недобудов. Поряд з ДІУ має діяти інший фінансовий інститут, який допомагатиме банкам залучати ресурси на ринку цінних паперів", - підкреслив Подрєзов.
За його оцінкою, синергія діяльності цих двох установ дозволить активізувати купівельний попит на нерухомість з боку населення.
"За попередніми розрахунками, завдяки створеному механізму з наступного року ставки по іпотечних кредитах, принаймні державних банків, знизяться до 12,5% річних, що значно збільшить платоспроможний попит на ринку житлової нерухомості", - пояснив банкір.
Крім того, за його словами, іпотечні облігації спеціалізованого емітента можуть розраховувати на певні преференції з боку регуляторів, що позитивно впливатиме на їх ліквідність і привабливість для інвесторів.
"Передбачається, що новий іпотечний агент не користуватиметься держгарантіями. Надійність його запозичень забезпечуватиметься його спеціалізацією, високою якістю іпотечних кредитів, з яких складатиметься іпотечне покриття і низкою зрозумілих для інвесторів інструментів управління ризиками", - пояснив Подрєзов.
Глава правління Ощадбанку також відзначив, що обмеження щодо валютного кредитування населення не залишають банкам альтернатив окрім кредитування в гривнях, але високі відсоткові ставки (через нестачу довгострокових кредитних ресурсів) перешкоджають доступу населення до іпотечних кредитів.
"Зменшення цін на житлову нерухомість значно розширило кількість сімей, дохід яких дає їм можливість користуватися кредитами за умови лояльніших ставок. Тому сьогодні критичним чином актуалізується питання організації залучення банками довгострокових гривневих кредитних ресурсів через випуск звичайних іпотечних облігацій", - підкреслив Подрєзов.
Кажучи про механізм роботи такої фінустанови, банкір повідомив, що майже вся його маржа (різниця між відсотковими надходженнями по централізованих кредитах і витратами на сплату купона) прямуватимуть на комісійну винагороду банків, які продовжуватимуть обслуговувати кредити.
"Банки, відновлюючи ліквідність через продаж кредитів агенту, не лише відновлюватимуть отримання відсоткових доходів від надання нових іпотечних позик, але і продовжуватимуть щороку отримувати комісійні від іпотечного агента. Така діяльність створює резерв прибутковості для поступового зменшення ставок для кінцевих споживачів іпотечних кредитів", - сказав він.
За даними Української національної іпотечної асоціації, за січень-березень-2011 обсяг загального іпотечного портфеля банків скоротився на 3,2% - до 90 млрд грн.: у другому кварталі поточного року прогнозується скорочення іпотечного портфеля банків ще на 1-2%.
Ощадбанк заснований в 1991 році. Всі його акції належать державі. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2011 року за розміром загальних активів (68,081 млрд грн.) банк займав третє місце серед 176 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас