Emerging markets можуть підтримати Лагард на посаді глави МВФ, термін висування кандидатів закінчується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Emerging markets можуть підтримати Лагард на посаді глави МВФ, термін висування кандидатів закінчується

Казна та Політика
101
Термін висунення кандидатів на пост директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) закінчується в п'ятницю, і наразі на цю посаду офіційно висунуті лише двоє - міністр фінансів Франції Крістін Лагард і глава Центрального банку Мексики Агустін Карстенс.
Активні дії Лагард, яка описує в Твіттері свої враження від зустрічі з лідерами країн emerging markets в ході передвиборної поїздки, а також обіцяє посилити роль країн з економікою, що розвивається в МВФ, здається, приносять свої плоди, пише газета The New York Times.
Незважаючи на те, що багато країн з економікою, що розвивається заявляли про незгоду з практикою, коли главою МВФ стає європеєць, Бразилія, Китай і ряд інших швидкорослих emerging markets, розуміють, що в їхніх інтересах підтримати кандидатуру Лагард, а не її основного конкурента - голову ЦБ Мексики Агустіна Карстенса.
Країни Брікс (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка) сходяться на думці про те, що традиція знаходження європейця на чолі МВФ є застарілою, проте не мають наміру висувати власного єдиного кандидата на цю посаду.
Представники кожної з цих країн передбачають, підтримку К. Лагард, визнаючи, що її можливості для збільшення впливу emerging markets в МВФ кращі, ніж у Карстенса або будь-якого іншого кандидата.
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін назвав кандидатуру Лагард "цілком прийнятною". При цьому заступник глави Мінфіну РФ Сергій Сторчак заявив, що вважає міністра фінансів Франції головним претендентом на пост глави МВФ.
"Проти неї немає фігури такого ж масштабу, таких же знань, такої освіти", - відзначив Сторчак.
Між тим, Казахстан і країни СНД раніше запропонували на посаду директора-розпорядника МВФ голову Центрального банку країни Григорія Марченка.
Лагард і Карстенс почали свої передвиборчі кампанії в країнах emerging markets з відвідин Бразилії. Після проведених зустрічей представники бразильського уряду заявляли приватним чином, що схиляються на користь кандидатури К. Лагард. Аргентина також дала зрозуміти, що не має наміру підтримувати Карстенса.
8 червня Лагард провела зустріч з прем'єр-міністром Індії Манмоханом Сінгхом і міністром фінансів країни Пранаб Мухерджі. Мухерджі дав зрозуміти, що рішення про підтримку К. Лагард не схвалено й Індія продовжить обговорення кандидатів з іншими країнами Брікс.
Завершивши візит до Китаю 9 червня Лагард зазначила, що дуже позитивно оцінює свою зустріч з китайськими лідерами, незважаючи на те, що заяви про її підтримку не прозвучало.
Кандидатуру Лагард безумовно підтримують ЄС і країни G8, відзначаючи, що проблема боргової кризи в єврозоні, рішення якої частково фінансується за рахунок програм МВФ, може істотно розростися, якщо головою фонду буде не європеєць. У ході кризи фонд виділив близько 100 млрд євро на допомогу Греції, Ірландії та Португалії.
Між тим, Карстенс, який працював в МВФ на високій посаді протягом чотирьох років, 6 травня спробував розвіяти побоювання, що він не зможе впоратися з борговою кризою в Європі, відзначивши, що може привнести "свіжий погляд" на цю проблему.
Він також пообіцяв зробити кроки для збільшення ролі emerging markets в МВФ, вважаючи попередні кроки в цьому напрямку "занадто слабкими".
Передвиборчі кампанії обох кандидатів на пост глави МВФ мають одну базу, і результат виборів буде залежати від ставлення до особистості претендента, пише газета.
Важливе значення, можливо, буде мати голос Китаю, що перебуває за обсягом голосів на шостому місці після США, Японії, Німеччини, Франції і Великобританії.
Попередній директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан пішов у відставку 18 травня. Причиною відставки стало звинувачення в сексуальному насильстві.
Обрання нового голови фонду, як очікується, пройде до 30 червня
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас