Україна купує у Росії удвічі більше, ніж продає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна купує у Росії удвічі більше, ніж продає

Казна та Політика
804
Товарооборот між Україною і Росією за останній час збільшився в півтора рази, і до кінця поточного року країни перевищать докризовий рівень взаємної торгівлі. Про це на засіданні Кабміну заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.
"На кінець поточного року ми впевнено перевищимо докризовий рівень двосторонньої торгівлі. Ми поставили завдання вийти на річний оборот - $50 млрд." - сказав глава уряду. Азаров відзначив, що темпи зростання товарообороту двох країн в 10 разів перевищують темпи зростання української економіки в цілому. "Вищих темпів зростання товарообороту, ніж з Україною, в Росії немає з жодною з країн світу. Україна повертає собі російський ринок, і зараз вже йдеться не просто про збільшення обсягів торгівлі, а про перехід до нової якості, до масштабних міждержавних проектів", - додав він.
Товарооборот України з Росією за I квартал в 2011 р. склав $12,2 млрд., що на 73% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Експорт українських товарів до Росії в січні-березні в 2011 р. досяг $4,182 млрд. (зростання на 63,6%). Лідируючі позиції в структурі експорту займає продукція машинобудування - 37,4%. Імпорт з Росії зріс на 79,5% - до $8,044 млрд. Найбільша частка в імпорті традиційно припадає на енергоносії - 76%. Таким чином, сальдо на користь Росії продовжує зростати - наш імпорт перевищує експорт удвічі.
Раніше під час травневої бесіди зі своїм російським колегою Володимиром Путіним Микола Азаров заявив, що Україна не задоволена нинішнім станом зовнішньої торгівлі з Росією. За його словами, в даний час проводяться або завершено три антидемпінгові розслідування з кожного боку. При цьому продовжує діяти низка вилучень із загального режиму торгівлі.
Під час візиту української делегації до Москви на цьому тижні сторони так і не досягли домовленостей про зняття мита на імпорт українського цукру. А минулого тижня російський уряд прийняв постанову про введення мита на українську карамель і на всю карамель інших країн-виробників, яка завозиться на територію Росії.
Збільшення товарообороту між країнами сталося не за рахунок збільшення обсягів товару, а за рахунок збільшення цін на основні об'єкти торгівлі, відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "В більшості випадків українська експортна продукція в Росії має вищу додану вартість, ніж на ринках Євросоюзу, що позитивно. Але коли ми говоримо про товарооборот з Росією, йдеться, в першу чергу, про енергоносії, які показують стійку тенденцію збільшення ціни, що має сприйматися українською стороною з деяким побоюванням", - сказав експерт.
За його словами, чим далі Київ просуватиметься в переговорах з Євросоюзом, тим "більше ми маємо бути готові до того, що Росія намагатиметься чинити тиск на Україну". "Це, швидше, політичний тиск, ніж тиск, який обґрунтований економічно", - додав він.
Як відомо, в поточному році Україна має намір завершити переговори з Євросоюзом щодо Угоди про асоціацію, головною складовою якої є створення (ЗВТ). Цей факт дуже непокоїть російське керівництво, яке активно прагне втягнути нашу країну в свій Митний союз (МС) з Білоруссю і Казахстаном, і вже після цього спільно вести переговори з Брюсселем. Російський прем'єр Володимир Путін вже дав зрозуміти, що якщо Київ прийме рішення про створення ЗВТ з Євросоюзом, Москва посилить обмеження на митниці з нашою країною. Пізніше в спробах схилити Україну в свою сторону східний сусід навіть запропонував щорічну знижку на газ в $8 млрд.
В той же час в питанні економічної інтеграції Київ як і раніше схиляється до угоди з Євросоюзом і хоче співробітничати з МС за схемою "3+1", що не влаштовує Москву. Деякі експерти вважають, що газові проблеми, які створює нам Росія, можуть вплинути на переговори з Євросоюзом, з огляду на те, що Брюссель може вимагати від України додаткових гарантій на постачання російських енергоносіїв до Європи.
Проте заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев в цьому сумнівається. "Жодна з європейських країн не укладає прямих договорів з Україною на постачання газу. Всі договори укладаються з Росією, від неї вимагають гарантій. Україна є виключно головним болем Росії. Тому будуть гарантії України чи ні, нікому не цікаво", - сказав експерт.
Він також упевнений, що Україні треба більше приділяти уваги співпраці з пострадянськими країнами, оскільки Євросоюзу не потрібні українські товари. "Враховуючи стан вітчизняних підприємств, який зараз існує, ми нікому не цікаві, окрім Білорусі, Казахстану, Росії і, може, деяких країн Східної Європи", - додав він.
Нагадаємо, на початку цього місяця за ініціативою Росії Комісія МС затвердила список товарів, яких торкнуться антидемпінгові і спеціальні захисні заходи, що діють в будь-якій з країн союзу. Ці заходи стосуються сталевих (діаметром до 820 мм) і неіржавіючих труб з України, а також поліамідної технічної нитки (скловолокно), столових приладів, машинобудівних кріплень і кріпильних виробів. Таким чином, захисні заходи, що діють зараз стосовно українських металургів в Росії, почнуть застосовуватися в Білорусі і Казахстані. І, швидше за все, цим дії МС проти України не обмежаться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас