Під землю розчищають поле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під землю розчищають поле

Аграрний ринок
1382
Нормативна оцінка сільгоспземлі, яка стане стартовою при здійсненні угод купівлі-продажу наділів після скасування мораторію, буде підвищена на 73%. Про це заявив перший заступник міністра Микола Безуглий. У результаті переоцінки вартість гектара збільшиться відразу на 8,2 тис. грн. до 19,5 тис. грн./га. Оскільки нормативна вартість наділу є базою для обчислення мінімально-допустимої орендної плати (зараз становить 3% від оціночної вартості), то після переоцінки підвищуються і ці платежі. За розрахунками заступника міністра, орендна плата за користування сільгоспземлею зросте в 1,7 рази до 550-600 грн./га.
Почім продати
Переоцінку українських чорноземів влада пояснює необхідністю наближення нормативної вартості до ринкової до впровадження в країні ринку землі. Таким чином аграрії отримають більше шансів виручити за свою землю суму, наближену до справедливої. У приватників ринку своє пояснення новації - істотно збільшивши стартову ціну купівлі сільгоспземлі, чиновники тим самим зменшили кількість потенційних покупців з числа компаній, що реально обробляють землю. І одночасно "розчистили поле" для покупців, які мають великий фінансовий ресурс. "Наша земля - 1400 га - коштує сьогодні 20 млн. грн. Нам говорять: ми її переоцінимо, і ця земля буде коштувати 40 млн. грн. І потім цю землю хтось буде купувати. Але вже не ми! Тому що де взяти 40 млн., щоб приватизувати", - говорить глава ВАТ "Гладківщинське хлібоприймальне підприємство" Лора Рубченко.
На думку експертів, підвищена стартова вартість наділів збільшує ризик, що земля буде скуплена непрофільними гравцями, в той час як населення сіл дуже залежне від наявності агрогосподарств, які дають можливість заробітку. "Право господарювати на землі має ефективний власник. Потрібно подивитися, хто ефективний, хто сівозміни дотримується, хто людей підтримує. А контроль над ним встановіть хоч десятьма законами", - відзначають експерти.
Кому продати
Навіть при підвищеній нормативної ціні уряд не готовий допустити до купівлі землі всіх без винятку бажаючих. Нагадаємо, що спочатку обговорювався варіант, при якому право на купівлю землі отримували тільки фізособи - громадяни України. "Ми сподівалися, що якщо ми працюємо на землі, то ми будемо претендентом на купівлю, якщо хтось буде продавати. Але було заявлено, що на придбання землі мають право тільки фізособи. Але яка фізособа має такі гроші?" - каже Лора Рубченко.
Однак у порівнянні з попередніми варіантами земельної реформи Мінагропрод зробив крок вперед, запропонувавши крім фізосіб дозволити придбання землі і юридичним особам, за умови, що вони займаються фермерським господарством. "На першому етапі серед юридичних осіб ми плануємо дозвіл тільки фермерським господарствам купувати землі в приватну власність", - сказав Микола Безуглий.
Також серед покупців значиться держава - в особі "спеціально уповноваженого органу".
Серед інших обмежень держава вводить ліміти на придбання землі "в одні руки". Обсяги земельного банку, який буде дозволено сконцентрувати одному покупцю, перебувають в обернено-пропорційної залежності від якості і родючості ґрунтів. Окремо стоять Крим і Карпати, де можна купити мінімальну кількість землі через високу туристичну привабливість цих регіонів. Так, в зоні Полісся можна придбати максимум 1,5 тис. га, в лісостепу - 1,75 тис. га, степу - 2,1 тис. га, в Криму - 1,1 тис. га, Карпатах - 0,9 тис . га.
22 грудня 2009 Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 2012 р. У березні Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 р.
На момент введення ринку землі в країні має бути прийнятий закон про ринок землі, має бути проведена інвентаризація земель сільгосппризначення, створений земельний кадастр, введено зонування сільгоспземлі, прийнятий закон про консолідацію.
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас