Відпустка для гаманця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпустка для гаманця

Кредит&Депозит
696
Банкіри стверджують, що конкурують за позичальників не ціною, а простотою і швидкістю отримання грошей. Відсутність у банкірів нових програм і поліпшень умов надання позик за кредитами на відпочинок далеко не випадковість. Попит на фінансування поточного споживання з боку населення ніяк не вийде з кризового анабіозу.
Тому банки змушені "заходити з тилу". Ті з них, хто асоціює себе з роздробом, тобто спеціалізуються на продажі банківських продуктів населенню, починаючи з нинішнього року, активно почали просувати споживче кредитування. Пропонуючи кредити готівкою, якими клієнт за задумом, повинен розпорядитися самостійно, вони сподіваються, що той одночасно використовує кошти для "покриття" відразу декількох своїх потреб, в тому числі й відпустки. "Програми кредитування купівлі путівок в кредит у рамках співробітництва туристичних агентств і банків існують, але поки не є дуже популярними. Клієнту простіше і зрозуміліше взяти кредит в банку і самостійно вирішити, як витратити ці гроші і яку вибрати путівку", - повідомив Дмитро Крепак, заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу.
За даними маркетингових досліджень аналітиків Platinum Bank, які проводилися взимку, в 2011 р. у відпустку планували поїхати близько 18% українців. "Відповідно, для банків кредитування відпочинку залишається цікавою можливістю", - заявив Анджей Олійник, директор по розвитку продуктів Platinum Bank.
У 2009-2010 рр. пропозиції з кредитування турів практично були відсутні. Зараз же кредит можна оформити навіть без застави, а для оформлення сум до 10 тис. грн. в багатьох банках може знадобитися тільки паспорт та ідентифікаційний код.
Всі спроби банкірів підштовхнути населення до кредитування зводяться, по суті, до трьох програм - кредит розміром до 20 тис. грн. без довідки про доходи, кредит до 150 тис. грн. з наданням довідки про доходи, а також кредити за картками. "За наявності довідки про доходи дають і суму до 150 тис. грн. Але в такому випадку будуть висунуті додаткові умови з оформлення такого кредиту", - коментує Роман Горбачов, заступник голови правління Єврогазбанку.
Кредити без застави на невеликі суми строком від шести місяців до трьох років демонструють найвищу динаміку зростання і є одним з основних драйверів напрямки роздрібних кредитів. "Період відпусток створює додаткові фінансові потреби у клієнтів, і банки, які пропонують готівку на вигідних умовах під час активних туристичних поїздок, відчують збільшення продажів", - очікує Дмитро Крепак.
Обсяг споживчого кредитування за червень-вересень зросте в середньому на 15-20%, доповнює колегу Роман Горбачов. Але яка частка з майбутніх кредитів дістанеться програмі "кредит на відпочинок" - сказати важко. "Середній термін кредитування від одного до двох років. Хоча також присутні програми до трьох років. Але якщо ми говоримо про отримання кредиту для відпочинку, то термін понад один рік не виправданий", - відзначає він.
Основним плюсом для позичальника, безумовно, є наявність доступу до додаткових фінансів, будь то кредитна карта або підписаний кредитний договір. З мінусів банкіри відзначають дорожнечу отриманого ресурсу.
На ринку кредити готівкою пропонуються за досить високу вартість. Часом ефективні ставки сягають 70-80% річних. Це майже у два рази більше, ніж у докризовий період. У банках надмірну жадібність пояснюють тим, що такий кредит апріорі не може бути дешевим, враховуючи його досить високу ризиковість. "Мінімальна ефективна ставка з урахуванням різних комісій за обслуговування стартує від 25% річних", - зазначив у розмові з Роман Горбачов. І уточнює, що остаточні умови кредитування залежать від платоспроможності самого позичальника.
Цікаві умови за кредитами присутні з кредитних карток. Наприклад, кредитні картки з пільговим періодом погашення, де стягується відсоток за обумовленим періодом користування - значно нижчий.
Більш вигідні ставки за кредитами готівкою банки обіцяють давати клієнтам зарплатних проектів. "Якщо ви отримуєте зарплату на картку в банку - можна клопотати про отримання кредиту. Більшість банків, включаючи Діамантбанк, видають кредити фізичним особам, які мають зарплатні картки, на пільгових умовах", - розповідає заступник голови правління АБ "Діамантбанк" Валерій Олійник. А ПУМБ, наприклад, пропонує своїм клієнтам скористатися кредитом готівкою для поїздки у відпустку або на інші потреби, пов'язані з відпусткою, за спеціальною ставкою - до 12% річних.
Все це побічно свідчить про зростання інтересу і, як наслідок, лояльності з боку банкірів. "Останнім часом ми відзначаємо, що умови кредитування стають все більш лояльними до позичальника - список необхідних документів скорочується до мінімуму, а ризикові критерії постійно пом'якшуються. При цьому найближчим часом ми очікуємо на вихід на ринок більшої кількості гравців, і, як результат, умови кредитування на будь-які цілі (в тому числі на відпустку) будуть продовжувати поліпшуватися", - зазначив Анджей Олійник.
У регіонах доступні суми кредитів поки коливаються від 5 до 10 тис. грн. І така вартість може бути для деяких клієнтів доступною. Втім, самі банкіри очікують, що обсяги кредитування периферії в поточному році будуть незначними в порівнянні з великими обласними центрами і, зокрема, столицею. "Основна частка нових позик буде зосереджена у столиці - до 85% від загальної кількості виданих кредитів", - говорить Горбачов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас