Як правильно "зібрати" Раду-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно "зібрати" Раду-2012

Казна та Політика
1218
Напевно, тільки кінчені політологи сумніваються в тому, що вибори-2012 будуть проводитися за змішаною, мажоритарно-пропорційною системою у співвідношенні 50 на 50. Повернення 225 мажоритарних округів приводить в дикий жах представників секти імені "вічно юної і невинної Юлії Володимирівни". Адже абсолютна більшість нинішніх "бютівців" не просто бездарності з нетрадиційною орієнтацією. Головна проблема полягає в тому, що вони не в змозі перемогти в округах. І справа зовсім не в пресингу влади, адміністративному ресурсі й так далі.
Коли подібна нікчемність висувається від БЮТ по мажоритарці, то шансів проскочити на харизмі Тимошенко по округу немає жодних. А руками "бютівці" вже давно нічого робити не можуть. Звикли влаштовувати щурячу метушню за місця у прохідній частині партійного списку. На більше, як показує практика, їх просто не вистачає. Та й харизма Юлії Володимирівни сьогодні діє тільки на консервативних жителів сільської глибинки і невеликих провінційних містечок. "Справна прем'єрша булу, гарна, жопаста, з косою", - приблизно такою вона збереглася в пам'яті "аграрного електорату". Всі спроби донорства харизми головною мукли БЮТ закінчилися повним провалом. Згадайте класичний досвід з Олександром Турчиновим на виборах столичного мера. Тимошенко наділа на нього повідець зі стразиками і особисто водила по мітингах. Олександр Валентинович, потіючи в костюмі "ЗІЛи", нервово гавкав щось з приводу кільцевої електрички і обіцяв побудувати в короткі терміни щось європейське з біотуалетами. Але не допомогло.
Звичайно, є ряд представників секти, які завдяки своїм фінансовим ресурсам в змозі купити округ і провести нормальну виборчу кампанію. Але навіть якщо вони стануть формально декларувати свій зв'язок з БЮТ, то жодної користі для партії Тимошенко в парламенті не принесуть. Навіщо їм паритися у фракції, годувати дармоїдів і голосувати так, як скажуть? У них одна дорога - у більшість. От тільки необхідно заздалегідь домовитися про умови. І все.
Такий ось вибір...
У так звану "галичанську трійку" (Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ), де проживає добре контрольований електорат з обмеженим політичним сприйняттям, "бютівцям"-мажоритарникам навіть сунутися не варто. Це заповідник неляканого (поки що) нацизму, де домінує "Свобода". Навіть якби Тимошенко висунулася в одному окрузі з пані Фаріон, далеко не факт, що перемогла б. Старіє Юля, втрачає хватку. Крім того, чудово розуміє, що, заганяючи себе в рамки націонал-фашизму, вона стає звичайним політичним покидьків. Хоча, якщо чесно, Тимошенко і так впевнено і неухильно рухається в даному напрямку. Мажоритарна виборча система автоматично обрізає представництво БЮТ у майбутньому складі парламенту. Це безперечний факт.
Наступний момент: заборона на політичні блоки. Насправді, всі чудово розуміють, що блоки представляють собою різновид електорального паровоза. Тільки місця в прохідній частині списку купуються не індивідуально, а оптом. Ось і все. Жодного іншого смислового навантаження вони (блоки) не несуть. Карликові партійні структури отримують представництво в Раді, імітуючи "широку політичну підтримку". Користі від них жодної. Одні проблеми. Блоковий варіант лише сприяє прискореному перетворенню парламентської фракції в скотомогильник. Яскравий приклад - "Наша Україна" - "Народна самооборона".
Так і визначать цінність кожного голосу
БЮТ де-факто є блоком, що складається з "Батьківщини", зоофілів, що представляють якісь "Реформи і порядок", і якихось соціал-демократів. Напередодні заборони блоків у "єдиної команди" почалося нуртування дріжджів, кинутих у відповідне місце. Зоофіли, представлені Соболєвим, вчепилися в прохідну частину списку, називаючи це справедливою ​​платою за повне злиття з "Батьківщиною". "Реформи і порядок" дійсно здатні самостійно подолати виборчий бар'єр. Правда, якщо він буде складати нуль цілих хрін десятих. Плюс до всього необхідно домовитися з Любчиком з села Козюбякі. Якщо він проголосує, то буде сьомим. І ось подібні розбірки йдуть в БЮТ вже третій місяць. Приємно спостерігати за боями мікробів. Тільки заради одного цього варто заборонити блокам балотуватися.
Підвищення виборчого бар'єру, яке теж буде, змушує відчувати сильний дискомфорт не тільки "бютівців", але і цілий ряд аутсайдерів процесу: "Фронт змін", "Сильну Україну" та інших "ворогів держави". З одного боку, було б прикольно запустити в парламент "Свободу" і простежити за сутичкою патріотів у банку. З іншого - танунах такі експерименти. У будь-якому випадку, модернізоване виборче законодавство зажене патріотів до парламентської гетто, де вони стануть донорами для нової більшості, що формується на базі Партії регіонів.
Звичайно, у "регіоналів" будуть свої проблеми. По-перше, прохідна частина списку скоротиться. Це об'єктивний процес. У результаті виникнуть тертя. По-друге, мажоритарників, як показує досвід, важко будувати в дві шеренги. Тим більше що в Раду побіжать відомі у минулому сім'ї. Зокрема, товариш Елтона Джона Віктор Пінчук разом з тестем. Самого сера Джона в Раді, на щастя, не буде. Зате обов'язково з'являться його послідовники. Це всі витрати європейського вектора. Нічого не поробиш. У принципі, якось незручно нагинати подібних заслужених людей. Але треба - значить, треба.
Ось так, власне, все і вирішиться...
Але найголовніший мінус змішаної виборчої системи - це незавершеність процесу. Адже фактично моделюється двопалатний парламент, злитий в один сесійний зал. Законодавчий процес реалізується в збоченій формі. Навіщо напружуватися, якщо можна зібрати мажоритарників в одному місці, а списочників - в іншому? До чого продовжувати імітувати унітарну форму державного устрою? Змішана система є передвісником федералізму. Однак концепція "зшивання країни" як і раніше рулить. Як наслідок - влада втрачає електоральні бали і, природно, прихильників. У 2012 році є хороший шанс реалізувати нормальну, модель розвитку країни, яка всіма сприймається (за винятком "галичанської трійки"). Навіщо обмежуватися напівзаходами? Питання, як ви самі розумієте, риторичне. Із серії: "А коли ж посадять "Юлюсуку"?".
Олександр Зубченко
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас