Експерти пропонують списати борги Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пропонують списати борги Греції

Казна та Політика
951
Грецію не можна врятувати від банкрутства, продовживши терміни погашення існуючих облігацій держпозики, вважають провідні німецькі експерти. "У цієї країни не просто проблеми з ліквідністю, вона неплатоспроможна", - заявив у четвер, 9 червня, газеті Rheinische Post глава Мюнхенського інституту економічних досліджень ifo, Ханс-Вернер Зінн. На його думку, списання боргів неминуче, тому що уряд в Афінах не зможе продати держвласність у найкоротші терміни.
Зінн не поділяє побоювань Європейського центрального банку, який вважає, що списання боргів може привести до краху банківської системи. Ринки вже давно відреагували на 40-відсоткове знецінення грецьких цінних паперів. Тепер політики повинні визнати те, що вже давно визнали ринки, вважає глава ifo.
В свою чергу фінансовий експерт, член наукової ради при федеральному міністерстві фінансів Клеменс Фюст радить Євросоюзу паралельно зі списанням боргів розробити програму допомоги банківському сектору. "Необхідно заздалегідь вжити заходів, спрямованих на порятунок фінансових інститутів, що опинилися в складній ситуації", - вважає експерт.
Тим часом міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле вважає, що Греції знадобляться додаткові кредити розміром не менше 90 мільярдів євро, повідомляє агентство DAPD з посиланням на учасників позачергового засідання фракції ХДС/ХСС у бундестазі. На думку міністра, пакет допомоги має охоплювати період до 2014 року.
Раніше міністр фінансів Люксембургу, голова єврозони Жан-Клод Юнкер також заявив, що загрузлій в боргах Греції необхідна фінансова допомога розміром до 90 мільярдів євро. Він зазначив, що уряд в Афінах домігся певного прогресу в подоланні кризи. Однак для консолідації бюджету необхідні подальші зусилля.
Напередодні експерти "трійки" - Міжнародного валютного фонду, Європейського центробанку і Єврокомісії - представили доповідь, в якій практично виключається можливість повернення Греції на фінансові ринки в 2012 році. У доповіді наголошується, що рецесія виявилася більш глибокою і тривалою, ніж передбачалося раніше.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас