Експерти: Україна не реформує економіку, не поборовши корупцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна не реформує економіку, не поборовши корупцію

Казна та Політика
365
"Економічні реформи на Україні - що робити?" Під такою назвою пройшла в Києві організована місцевим представництвом німецького Фонду імені Фрідріха Наумана дискусія експертів про розвиток економічних реформ, проголошених адміністрацією президента Януковича. Незважаючи на зростаючі протиріччя всередині уряду України, нинішня влада країни намагається заспокоїти громадськість, прогнозуючи збільшення припливу іноземних інвестицій і темпів економічного зростання.
Експерт групи німецьких консультантів при уряді України Рікардо Джуччі зазначив, що новації, заявлені владою країни, стосуються податкової реформи, фіскальної консолідації шляхом пенсійної реформи, а також змін, пов'язаних з підвищенням цін на енергоносії. Важливими намірами назвав Джуччі спроби Києва поліпшити бізнес-клімат за допомогою дерегуляції і завершення приватизації, а також реформувати сільськогосподарський сектор. Податкову реформу та зусилля уряду у сфері дерегуляції експерт вважає успішними. У той же час він критично оцінив процес приватизації і втручання держави в аграрні ринки.
На відміну від Рікардо Джуччі, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає, що ні дерегуляція, ні будь-які інші реформи неможливі без подолання корупції. На його думку, головна суперечність нинішньої влади полягає в тому, що вона представляє інтереси великого капіталу, а ці інтереси реалізуються тільки через монополізацію в економічному і політичному житті. "Зростаюча монополізація - це зворотна сторона корупції. А переповнені корупціонерами середньої ланки в'язниці - це не боротьба з корупцією, це боротьба з неслухняними", - впевнений Пасхавер.
Нинішню владу він назвав "соціально нечутливою" і не розуміє важливість довіри суспільства. "Світ повний історій про страшні наслідки реформ в тоталітарних суспільствах, де щирі реформатори, не враховуючи думок суспільства, приводили свої країни до катастрофи - наприклад, Сталін, Гітлер", - нагадав економіст. Ще однією помилкою нинішньої української адміністрації Пасхавер вважає проведення реформ "з опорою на корумповану бюрократію", а не на уповноважені органи, інтереси яких не залежали б від проведених перетворень безпосередньо.
Найрадикальнішу програму обмеження впливу держави на економічні процеси відстоює керівник мінського Центру імені Мізеса Ярослав Романчук. Він позначив її як "гамівна сорочка - для держави, свобода - для людини". Зокрема, Романчук пропонує заборонити адміністративну фіксацію цін, ввести повну прозорість бюджетних коштів, доходів і видатків всіх держслужбовців, обмежити термін перебування на високих посадах вісьмома роками і заборонити державним органам створювати комерційні структури, а також держвласність у ЗМІ і вузах.
У відносинах між державою і громадянами економіст пропонує запровадити монетизацію всіх видів держдопомоги, приватизувати системи пенсійного забезпечення та охорони здоров'я, включити благодійні та недержавні організації в соціальні програми допомоги населенню та доручити боротьбу з бідністю релігійним і благодійним організаціям, тобто самому суспільству. "Україна ще ніколи не пробувала лібералізму. Пора випробувати цю модель", - сказав Ярослав Романчук.
Він відкинув звинувачення у прихильності політиці "шокової терапії" і заявив, що є прихильником "інтенсивної терапії" в економіці. Результатом такого лікування, на думку Романчука, протягом восьми років може стати підвищення в кілька разів індексів людської свободи, легкості ведення бізнесу, процвітання і захисту прав власності.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас