Світова економіка постраждала від катаклізмів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка постраждала від катаклізмів

Казна та Політика
319
Природна та техногенна катастрофи в Японії призведуть до гальмування зростання світової економіки, заявили у Всесвітньому банку. Втім, на Україні ці проблеми істотно не вплинуть, вважають експерти. Вони прогнозують, що відновлення в II півріччі економік, що розвиваються і розвинених країн позитивно позначиться на ситуації в Україні.
Світовий банк (СБ) трохи погіршив прогноз розвитку світової економіки. В оприлюдненому вчора звіті "Глобальні економічні перспективи" повідомляється, що зростання світового ВВП в 2011 році складе 3,2%. У попередньому звіті СБ говорилося про поліпшення прогнозу з 3,1% до 3,3%. При цьому якщо в січні очікувався приріст розвинених економік на 2,4%, то тепер - на 2,2%. Однією з причин гальмування глобального зростання є наслідки катаклізмів в Японії, прогноз з якого був погіршений з 1,8% до 0,1%. Іншим чинником, що заважає прискоренню економік розвинених країн, стала невизначеність з приводу обслуговування державного боргу низки країн єврозони. Через неї ВВП у цьому регіоні збільшиться всього на 1,7% (прогноз покращений на 0,3 в.п.).
Кращий результат, ніж очікувалося, покажуть, що розвиваються - темпи зростання ВВП змінені з 6% до 6,3%. У СНД очікуються відносно високі темпи - на 4,5%. Однак для досягнення цих показників країнам, що розвиваються необхідно досягти збалансованого зростання економіки за допомогою правильної валютної політики, відзначається у звіті. Прогноз для України залишився незмінним: 4% в 2011 році, 4,5% і 4,6% у два наступних. "Завданням звіту було дослідження світової економіки, а не економік окремих країн. Таке завдання українське представництво банку виконає до кінця червня", - сказали в офісі СБ.
Серед ризиків, з якими стикаються країни, що розвиваються, експерти Світового банку відзначають підвищення цін на сировину, інфляцію і згортання м'якої кредитно-грошової політики. Прогноз зростання світової економіки в 2012 році залишився незмінним: очікується його прискорення до 3,6%. Втім, цей розрахунок не враховує ризиків подальшого підвищення цін на нафту і продовольство, зокрема через очікувано поганий врожай.
Українські експерти вважають, що уповільнення зростання світової економіки не повинно позначитися на Україні. "Основною причиною погіршення прогнозу була корекція щодо Японії, куди у нас іде невеликий обсяг експорту. Для України набагато важливіше збереження високих темпів зростання ВВП в країнах СНД, а також у Близькосхідному регіоні", - відзначає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Такі оцінки поділяють і в уряді - у понеділок Кабмін переглянув ряд прогнозів основних макропоказників на 2011 рік, підвищивши в тому числі прогноз зростання експорту українських товарів з 10,3% до 22,7%. Це дозволяє розраховувати на більші, ніж очікується, темпи зростання ВВП. "Враховуючи, що нинішній прогноз по Україні - всього 4% - дуже песимістичний, то швидше за все він буде покращений", - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Минулого місяця ЄБРР змінив оцінку росту ВВП України з 4% до 4,5%, а цього тижня Кабмін - з 4,5% до 4,7%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас