На інтернет склали протокол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На інтернет склали протокол

4871
Найбільші інтернет-компанії підключилися до глобальної перебудови мережі. Вчора пройшов Усесвітній день IPv6, під час якого Google, Facebook, Yahoo! і сотні інших тестували нову систему, впровадження якої має ліквідувати дефіцит IP-адрес. Останні адреси в рамках старої системи були розподілені між континентальними адміністраторами ще в лютому. Але нова система упроваджується дуже повільно, що може призвести до встановлення кордонів між новим і старим інтернетом. Особливо гостро проблема стоїть в Україні.
Використовуваний зараз інтернет-протокол IPv4 був розроблений ще в 1970-і роки. Він дозволяє надати всього 4,3 млрд IP-адрес. Вже в 1990-х стало зрозуміло, що для подальшого розвитку глобальної мережі цієї кількості буде недостатньо. 1 лютого цього року Адміністрація адресного простору мережі інтернет (IANA) розподілила останні 80 млн IP-адрес в старій системі між регіональними адміністраторами. На зміну старому протоколу має прийти новий - IPv6, з можливістю скомбінувати до 340х10^36 адрес.
Вчора пройшов Усесвітній день IPv6. Цього дня нову систему тестували найбільші світові інтернет-ресурси, серед яких Google, Facebook, Yahoo!, "Яндекс" і Bing. Зроблено це було для перевірки готовності світу до переходу на новий протокол і виявлення можливих проблем. За останніми даними Google, число тих, хто може використовувати новий протокол, не перевищує 0,34% всіх користувачів інтернету. Але найближчим часом нових абонентів оператори зможуть підключити лише по IPv6-адресах.
Українські провайдери не спішать переходити на нову систему. Директор "Української мережі обміну трафіком" Сергій Поліщук говорить, що обмінюватися даними по IPv6-протоколу почали 34 з 139 підключених до мережі операторів. "Число отриманих IPv6-адрес складає лише 3% від кількості IPv4-адрес. Це ставить Україну на одне з останніх місць в Європі по впровадженню нового протоколу", - говорить він. Українські оператори запевняють, що наявних IPv4-адрес їм вистачить як мінімум до осені, а то і до наступного року, але визнають, що перехід на нову систему неминучий.
Впровадження протоколу IPv6 буде витратним для операторів. Незважаючи на те що більшість сучасного телеком-обладнання його підтримує, багато питань його налаштування і організації взаємодії з IPv4 не вирішено, пояснює Поліщук. "До того ж далеко не всі клієнтські термінали - модеми, що стоять в квартирах, і роутери - можуть працювати по IPv6", - додає він. Це визнає керівник PR-відділу групи "Воля" Аліна Сигда. Перехід на IPv6 в одного з найбільших в країні інтернет-провайдерів стримує і використовувана технологія DOCSIS 2.0 (технологія передачі даних по телевізійному кабелю), яка не підтримує новий протокол. "Ми вже упровадили в Києві та декількох інших містах технологію DOCSIS 3.0. Коли значна частина користувачів перейде на новий стандарт, ми почнемо підготовчі роботи з переходу на IPv6", - говорить Сигда. Начальник відділу управління продуктами групи Vega Дмитро Мельченко вважає, що перехід на новий протокол не збільшить істотно витрат компанії. "Роботи з впровадження IPv6 збігаються з поточними роботами з модернізації мережі. Жодних проблем ми не бачимо", - заявив він.
Але затягування переходу на нову систему може призвести до того, що українські користувачі залишаться поза "новим" інтернетом, що використовує IPv6-адресацію. Вчора потрапити на тестові сторінки v6.facebook.com або ipv6.google.com з України було неможливо. "Відставання при переході на новий протокол разом зі створенням нелатинських доменів можуть створити справжні кордони в інтернеті. Треба прагнути не допустити цього", - вважає Сергій Поліщук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас