Мін'юст зіткнувся з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст зіткнувся з корупцією

Казна та Політика
441
Про підписання схваленого Верховною Радою 7 квітня закону "Про засади запобігання та протидії корупції" президент Віктор Янукович повідомив у ході вчорашнього засідання Національного антикорупційного комітету. "Останні 15 місяців ми напружено працювали над викоріненням цього ганебного явища (корупції), - заявив глава держави. - Результатом цієї роботи стало схвалення кінець-кінцем антикорупційного законодавства. Я цей закон підписав вчора (7 червня)".
Відповідальними за антикорупційну політику президент призначив Мін'юст та СБУ. "До створення спеціального уповноваженого органу з питань антикорупційної політики його функції буде виконувати Міністерство юстиції із залученням можливостей Служби безпеки", - підкреслив глава держави.
Слід зазначити, що норма про необхідність функціонування подібного органу присутня в антикорупційному законі. Його створення є і однією з вимог плану дій візового діалогу з Євросоюзом, схваленого в Брюсселі за підсумками саміту Україна-ЄС 22 листопада минулого року.
Янукович підкреслив, що додаткові обов'язки передаються Мін'юсту тимчасово. "Такий крок продиктований вимогами негайної реалізації відповідних положень антикорупційного закону, - зазначив президент. - Потрібно негайно почати роботу зі створення спеціального уповноваженого органу".
Протягом останніх декількох років у парламенті було зареєстровано декілька законопроектів, що регламентують створення єдиного державного органу по боротьбі з корупцією.
"Я готовий відкликати всі свої законопроекти, щоб адміністрація президента взяла один з них, допрацювала, як хоче, і внесла в Раду як невідкладний, оскільки негайного створення антикорупційного бюро вимагає від нас Європа, - заявив автор трьох законопроектів про створення єдиного антикорупційного органу, перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль ("Наша Україна-Народна самооборона"). - Що стосується надання цих функцій Мін'юсту, то мені здається, що в АП президенту щось не так написали - Міністерство юстиції не є суб'єктом правоохоронної діяльності, а грандіозні повноваження, які йому передали, ніде - ні в Конституції, ні в законах - не прописані. Єдине, що може Мін'юст, - проводити експертизу документів на наявність корупційної складової".
В свою чергу представники Партії регіонів до ініціативи глави держави поставилися передбачувано позитивно. "Відповідно до закону, президент має право сам визначати цей антикорупційний орган, а Мін'юст, який буде займатися не стільки репресіями проти корупціонерів, скільки профілактикою, для цього підходить ідеально, - заявив перший заступник глави парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник (Партія регіонів ). - Європа багато чого від нас вимагає, але там не зможуть не погодитися, що кожна європейська країна обирає свій шлях боротьби з корупцією самостійно. Так що вибір Міністерства юстиції для боротьби з корупцією мені здається вдалим".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас