Багато 18-27-річних пишаються заборгованістю по кредитці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багато 18-27-річних пишаються заборгованістю по кредитці

Кредит&Депозит
977
Американські вчені зробили відкриття, яке може зацікавити фахівців банківської сфери, а також дозволить молодим людям проаналізувати свої вчинки з несподіваного боку. Дослідники з Університету штату Огайо прийшли до парадоксального висновку: людина у віці від 18 до 27 років сприймає заборгованість по кредитній карті зовсім не як неприємний тягар. Виявляється, такого роду борги піднімають його самооцінку.
Це довело дослідження, в якому взяли участь 3079 осіб. Для молоді борг по кредитній картці є навіть предметом їхньої гордості. Причому чим більший борг, тим вище виявилася самооцінка учасників опитування. Молодим людям здається, що вони самі управляють власним життям. Особливо сильно це проявляється у вихідців з сімей з низьким і середнім доходом. Лише у віці 28-34 років люди починають виражати занепокоєння з приводу своїх боргів.
Перед початком експерименту вчені думали, що позитивну оцінку отримає лише кредит, оформлений молоддю на освітні цілі. А інші суми, взяті в борг, будуть співвіднесені з високим ризиком, за який рано чи пізно доведеться розплачуватися. Проте в цілому більшість молодих людей розглядають будь-які свої борги як щось позитивне.
Втім, до 28 років чимала частина опитуваних заявила, що, ймовірно, переоцінила свої можливості і повертати кредити їм не так легко, як вони сподівалися. Вчені передбачили, що борги можуть змусити молоду людину відчувати себе краще якийсь короткий період часу, але це не означає, що її не чекають негативні наслідки в довгостроковій перспективі.
Як розповіла РБК daily психолог, психіатр Наталія Варська, для людини в такому віці характерно не думати про проблеми, вирішення яких можна відкласти на майбутнє. "Відчуття, що можна багато що купити і не копити для цього, відчуття залученості в доросле фінансове життя - все це може підвищувати самооцінку молоді, а звичайно, зовсім не те, що у них є борги, - пояснює психолог. - Включається механізм витіснення. Людина міркує так: я не хочу думати про це сьогодні, подумаю завтра".
Крім того, багато залежить і від типу особи. Наприклад, паранояльному типу це не властиво, такі люди дуже підозрілі. Не властиво це і психастенічному типу. З таких людей виходять хороші бухгалтери - вони уїдливі і занудні. Найчастіше механізм витіснення типовий для істероїдних типів особистості (людина, яка любить бути в центрі уваги, схильна до фантазування, любить похвалу на свою адресу) з їх грайливістю, легкістю. Ці люди найчастіше і беруть кредити.
На думку Варської, в подібному легковажному ставленні до кредитів є певна інфантильність - незрілий підхід. Людина не розраховує, чим можуть обернутися в майбутньому її вчинки, здійснені в сьогоденні. Хлопець або дівчина вириваються з-під батьківської опіки, контролю, і борги по кредитці вкорінюють в них думку, що вони самостійні, кредитоспроможні.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас