Експерт: Легітимізація банкрутства фізосіб врятує банківську систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Легітимізація банкрутства фізосіб врятує банківську систему

Кредит&Депозит
566
Україні до другої хвилі фінансової кризи необхідно прийняти закон "Про банкрутство фізосіб", що вбереже банківську систему країни від падіння. Про це в інтерв'ю телеканалу "UBC" заявив партнер юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергій Алексєєв.
За його словами, перша хвиля кризи продемонструвала всю жорсткість ситуації, коли в одну мить тисячі кредитів стали проблемними, що змусило багато позичальників йти на різні крайні заходи.
"Закон "Про банкрутство фізосіб" вже дуже давно напрошується. Якщо він буде грамотно прописаний, якщо у фізособи буде арбітражний керівник, який виявлятиме його майно і активи, професійно стягати дебіторську заборгованість - це спростить банкам процедуру повернення проблемних боргів, а позичальникам надасть ту останню соломинку порятунку, якої у багатьох не виявилося за часів першої кризової хвилі", - відзначив Алексєєв.
Він також додав, що в легітимізації банкрутства фізосіб в першу чергу зацікавлені самі банки. Оскільки наявність законної процедури банкрутства приватного боржника мінімізує ризики багатьом фінустановам, в кредитному портфелі яких присутня значна частина позик фізичним особам. Крім того, на думку юриста, закон перекриє кисень фінансовим шахраям, які, незважаючи на відсутність в законодавчому полі України легітимного механізму банкрутства фізосіб, все ж пропонують публічно свої послуги з проведення такої процедури в обхід законодавства.
"Працюючи з крупними банками, ми виразно бачимо цю проблему зсередини. І тому постійно нагадуємо законодавцям про необхідність ухвалення згаданого закону. Ця дискусія вже втягнула в себе навіть суддів, яким доводиться бачити фіктивні процедури банкрутства і більше того, приймати щодо них рішення. Адже по суті суддя не може відмовити в банкрутстві людині, яку досвідчені юристи в лічені хвилини перетворили на підприємця, створили йому величезні неіснуючі борги і подали позов про порушення процедури банкрутства. Суд, приймаючи рішення про банкрутство фізособи-підприємця, разом з фіктивними боргами, "змиває" і реальні, наприклад банківський кредит. Саме тому закон повинен розмежувати заборгованість на особисту і ту, що була напрацьована в процесі підприємницької діяльності, якщо фізосіба є підприємцем", - підкреслив Алексєєв.
На думку юриста, з настанням другої хвилі кризи, позичальники-фізособи, в яких буде дійсно складна ситуація з виплатою, напевно скористаються послугами юрфірм, які пропонують фіктивне банкрутство, що обернеться для банків великими проблемами.
"Списувати борги фізособи можна лише, якщо вже прийняті всі заходи і у людини більше нічого немає, - вважає юрист, - і тоді це не буде фіктивним списанням. Це буде професійна процедура банкрутства, як це відбувається за кордоном".
За матеріалами:
UBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас