Чи загрожує Україні дефолт? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи загрожує Україні дефолт?

Казна та Політика
11450
В експертному середовищі в черговий раз заговорили про ймовірність в Україні дефолту. Одним з поштовхів для таких розмов послужила заява віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики Сергія Тігіпко в ефірі політичного ток-шоу телеканалу "Інтер" про те, що у випадку розриву співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) Україна опиниться в переддефолтному стані. При цьому міністр зазначив, що власне кредити МВФ для уряду не настільки важливі - головне, що "вихід Міжнародного валютного фонду відразу знижує рейтинги країни".
Експерти розповіли "Главреду" про те, чи дійсно Україні загрожує дефолт, а також поділилися своїми роздумами з приводу заяви Сергія Тігіпка про важливість співпраці з МВФ.
Віктор Суслов, екс-міністр економіки України, заслужений економіст України:
Загрозу дефолту можна розглядати в короткостроковій і в довгостроковій перспективі. У короткостроковій перспективі, протягом двох-трьох місяців, дефолт України, звичайно, не загрожує. Але в більш віддаленій - така небезпека є. Вона пов'язана з тим, що Україна не зуміла збалансувати економіку, постійно зростає боргова піраміда, держава повинна постійно брати в борг нові кошти. Це доведеться робити через те, що не вдалося збалансувати торговий баланс, імпорт як і раніше залишився більше експорту, й імпорт стрімко зростає. Щоб покрити це негативне сальдо і продовжити споживати іноземні товари, Україна змушена брати у позику. Але цим позикам є межа. Сьогодні валовий зовнішній борг України перевищив 120 мільярдів доларів, а на початку року становив близько 117 мільярдів доларів. Тобто борги постійно зростають.
Чому важлива співпраця з МВФ? Поки є ця співпраця, кредитори довіряють свої гроші і надають кредити Україні. Хоча, зрозуміло, в будь-якому випадку це шлях у безодню.
Але ми знаємо, що окрім думки Сергія Тігіпка є думка Миколи Азарова, який вважає, що співпраця з МВФ не має вирішального значення. До речі, шкода, що в одному уряді існують різні погляди на одне питання. Якщо припиниться програма співпраці з МВФ, кредитори перестануть давати гроші, відсоткові ставки за кредитами для України помітно зростуть, рейтинги країни знизяться, і загроза дефолту наблизиться. До того ж, варто враховувати і той факт, що ми накопичили найбільші в історії валютні резерви, більше 38 мільярдів доларів. Це номінально правильно, але слід пам'ятати, що ці резерви значною мірою сформовані саме за рахунок кредитів МВФ, які теж потрібно буде повертати. Уряд не раз відзначав, що не витрачав кошти МВФ, а переводив їх у резерви. Тому близько половини валютних резервів сформовані грошима МВФ, який підкреслює значення цих кредитів.
Тому в довгостроковій перспективі загроза дефолту залишається. А в разі зриву програми співпраці з МВФ ця небезпека дуже швидко наблизиться.
Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, автор книги "Як підняти українську економіку":
Нинішня ситуація в Україні подібна до ситуації 2008 року перед девальвацією гривні. Плюс до цього шляху додається надзвичайно великий державний борг. Говорячи про досвід 2008 року, я маю на увазі перш за все негативне зовнішнє торгове сальдо України. Саме така ситуація спричинила девальвацію того року. Сьогодні ми повторюємо цей шлях.
За результатами минулого року негативне зовнішньоторговельне сальдо було більше 9 мільярдів доларів, а за результатами першого кварталу цього року - 3,5 мільярда доларів. Крім того, зберігається тенденція високих темпів нарощування імпорту в порівнянні із зростанням експорту. Плюс додається фактор дуже великого державного боргу, чого не було в 2008 році, і дуже високих темпів реальної інфляції (саме реальної інфляції, а не тієї, яку оголошує уряд через Держкомстат).
Тому сьогодні один на одного накладається декілька негативних явищ. І якщо не відбудуться зміни у фінансовій політиці, в тому числі в борговій політиці, в приборканні інфляції, то восени на нас може чекати небезпека повторення девальвації 2008 року. Питання тільки в масштабах цієї девальвації.
Щоб зараз виправити цю ситуацію, потрібно змінити підходи до економічної політики, зокрема, до фінансової політики держави.
Що стосується співпраці з МВФ. Якщо нічого не буде змінюватися у фінансовій політиці, то без чергових траншів МВФ буде складно збалансувати державні фінанси. Тоді дійсно виникне небезпека якщо не дефолту держави, то девальвації гривні як мінімум. Адже дефолт припускає, що країна не в змозі повертати свої борги.
Борги завжди можна повертати за рахунок направлення фінансів в інші джерела витрат бюджету на покриття боргів або ж за рахунок внутрішніх боргів. Український уряд вже неодноразово звертався до практики внутрішніх позик через облігації внутрішньої державної позики. Ось і недавно він усунув проблеми "Нафтогазу", вкотре випустивши облігації державних позик на 3,5 мільярда. Тобто за рахунок внутрішніх позик завжди можна погасити зовнішній борг. Але це не вирішення фінансових проблем, а тільки перенесення їх на майбутнє. Саме таке перенесення боргів може привести восени цього року до девальвації гривні.
Олексій Молдован, старший консультант сектора економічної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень:
Немає жодних підстав говорити навіть про найменшу загрозу переддефолтного стану в Україні. Надходження до бюджету зростають, золотовалютні резерви Національного банку досягли майже докризового рівня. Крім того, в України достатньо високий, але некритичний показник рівня боргового навантаження на економіку.
Що стосується співпраці з МВФ, то вона, дійсно, важлива. Але не тому, що МВФ дасть нам гроші, і це гарантовано вбереже Україну від дефолту. Наступний транш МВФ буде зарахований виключно у валютні резерви і спрямований на утримання стабільності на валютному ринку всередині країни. З чим це пов'язано? Перш за все з тим, що погіршується сальдо зовнішньоторговельного балансу за рахунок більш стрімкого зростання експорту. Плюс ми знаємо, що ситуація з російським імпортним газом теж виходить не цілком сприятлива. Якщо та ціна, яку зараз декларують, буде діяти для України, то, звичайно, збільшиться різниця між зовнішніми поставками і внутрішніми закупівлями України.
Тому, щоб гарантувати фінансову стабільність на валютних ринках, варто продовжувати співпрацю з МВФ. Поки ж гроші МВФ найдешевші серед тих, до яких має доступ України.
Крім того, розумію, чому Сергій Леонідович так перейнявся цим питанням. Співпраця з МВФ корисна тим, що вона зобов'язала Україну провести ряд потрібних, але непопулярних реформ. Це стосується і пенсійної реформи, і реформи житлово-комунального господарства. І поки є зовнішній фактор у вигляді співпраці з МВФ, потрібно буде проводити ці реформи максимально ефективно. Якщо припиниться співпраця з МВФ, відразу почне пробуксовувати пенсійна реформа. Тому з цієї точки зору співпраця з МВФ корисна Україні.
Крім того, слід пам'ятати, що наявність подібного кредитування свідчить про довіру міжнародного фінансового товариства до політики країни. Сам факт цієї співпраці буде сприяти тому, що кредитні рейтинги України не стануть падати.
Олександр Пасхавер, президент Центру економічного розвитку:
Слово "дефолт" завжди привертає увагу громадськості та журналістів. Всіх цікавить, чи загрожує дефолт нашій країні. Така небезпека пов'язана з двома моментами. По-перше, зі станом економіки в довгостроковій перспективі - станом економіки, її ефективністю, зі структурою суспільних відносин, з тим, як побудоване наше життя. По-друге, з конкретною політикою уряду.
Особисто для мене питання не в тому, яка політика уряду. Не думаю, що вона здатна довести країну до дефолту, тому урядовці будуть діяти як солідні менеджери.
Головне питання, на якому ми повинні акцентувати увагу, стосується того, що структура нашої економіки, наші суспільні відносини роблять країну бідною, а держава - недієздатною. У цьому сенсі вже 20 років нам постійно загрожує дефолт.
Погане управління державою, її недієздатність - це небезпеки, які висять над нами. І вони набагато важливіші, ніж постійні розмови про те, коли буде дефолт. Завтра дефолту не буде.
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас