Франція та ЄЦБ схиляють ЄС до пролонгації грецьких боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція та ЄЦБ схиляють ЄС до пролонгації грецьких боргів

Казна та Політика
251
Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше дав зрозуміти, що може підтримати варіант пролонгації грецького боргу, при якому інвестори куплять нові грецькі облігації замість паперів зі скорим строком погашення, повідомляє Bloomberg. За словами Тріше, він як і раніше виступає проти того, щоб грецька проблема вирішувалася за рахунок втрат кредиторів, але подібний варіант він готовий підтримати. "Це не дефолт, - сказав Тріше. - Це варіант, який ЄЦБ може вважати прийнятним".
Чиновники ЄЦБ із самого початку виступають проти будь-яких варіантів розв'язання кризи, які можуть зійти за дефолт в тому чи іншому вигляді, щоб уникнути, як висловився комісар ЄС з економіки і грошової політики Оллі Рен, європейської "катастрофи Lehman Brothers". ЄЦБ розглядає варіант пролонгації облігацій як альтернативний засіб полегшення положення Греції, сказали на умовах анонімності два чиновники регулятора, знайомі з питанням. Після заяв Тріше євро виріс до долара до $1,4666 до полудня за лондонським часом (+0,6%).
Одночасно з аналогічною пропозицією виступила і Франція, яка також налаштована проти будь-яких варіантів надання фінансової допомоги Греції, здатних призвести до дефолту, повідомляє The Wall Street Journal. Париж пропонує держателям грецьких облігацій просто зробити пролонгацію боргу, коли підійде термін виплат за нинішніми паперів. "Франція більше схиляється до варіанту, за якого участь приватного сектора не піддасть небезпеці банківський сектор або фінансування грецької економіки", - заявив один з французьких чиновників.
Пропозиція Франції була висунута як альтернатива варіанту, активно просуваємого Німеччиною та низкою європейських країн, за яким приватним кредиторам доведеться погодитися на переоформлення заборгованості і, відповідно, відстрочення за виплатами. Такий план майже напевно буде оголошено дефолтом рейтинговими агентствами.
З французької планом приватні банки, які володіють грецькими боргами, будуть тримати облігації у своєму портфоліо до настання терміну їх погашення, а потім продовжать їх, купивши грецькі папери нового випуску. Але критики плану кажуть, що пролонгація боргів означає, що власники облігацій отримають такі ж низькі ставки за новими паперів, як і за старими, станом на дату першого продажу. Грецькі облігації зараз торгуються зі значним дисконтом, а їх прибутковість збільшилася вдвічі, тому навряд чи знайдуться інвестори, які захочуть добровільно прийняти перехід на більш низькі ставки.
Французькі банки - серед великих власників грецьких бондів, їх вкладення оцінюються в 42,3 млрд євро, згідно з даними Fitch Ratings. Аналітики вважають, що пролонгація боргів найбільше сподобається банкам. На зустрічі G8 два тижні тому Ніколя Саркозі також заявляв, що тяжкість грецького кризи можна частково покласти на приватний сектор без проведення реструктуризації боргів.
Правда, в коридорах ЄС можуть народитися нові варіанти вирішення грецької проблеми. Член правління ЄЦБ Ноут Веллінк в понеділок заявив: "На додаток до пролонгації боргів є ще кілька можливих варіантів, які можуть спрацювати".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас