Експерт: Підвищення пенсійного віку не уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Підвищення пенсійного віку не уникнути

Казна та Політика
433
Підвищення пенсійного віку безальтернативне, вважає Вікторія Близнюк, завідувачка відділом соціально-економічних проблем праці Інституту економіки і прогнозування НАН України.
Але, на її думку, це питання в Україні надмірно заполітизовується. "Я розумію, що політики, особливо напередодні виборів, намагаються уникнути такого складного рішення. І це робиться роками. Політики живуть від кампанії до кампанії, не розуміючи, що самі поглиблюють ситуацію, що ці питання, але у сто разів ускладнені, доведеться їм же і вирішувати", - відзначає експерт.
В той же час, на її думку, всі економічні розрахунки говорять про те, що реформу потрібно проводити. "Як економіст розумію, що варіантів тут немає - реформу потрібно буде комусь проводити. Не сьогодні, так завтра, не через рік, так через п'ять держава виявить, що система видихалася, що платити до Пенсійного фонду нікому і нічим, відповідно, нічим виплачувати пенсії", - говорить Близнюк.
Експерт відзначає, що варіант реформи, запропонований українським урядом, "дуже м'який і компромісний". "Мабуть, навіть м'якший, ніж того вимагає ситуація. Але це вже питання політики", - вважає вона.
Крім того, Близнюк відзначила, що тільки підвищенням пенсійного віку проблему стабілізації пенсійної системи не вирішити. "Потрібен цілий комплекс заходів, починаючи з підвищення віку і закінчуючи виводом з тіні доходів, потрібне економічне зростання, потрібне підвищення реальної зарплати тощо. Ці питання всі взаємопов'язані, і потрібно їх вирішувати", - говорить експерт. "Дуже важливо, щоб влада не зупинилася на першому етапі пенсійної реформи, щоб були затверджені і реалізовані подальші кроки, включаючи запуск багаторівневої пенсійної системи. І, природно, кроки по виведенню економіки з кризи і з тіні", - підкреслює Вікторія Близнюк.
Нагадаємо, уряд вніс на розгляд ВР доопрацьований проект пенсійної реформи, в якому для жінок передбачена можливість виходити на пенсію в 55 років протягом перехідного періоду, доплати за пізніший вихід на пенсію і урізання надвисоких пенсій для всіх пенсіонерів, включаючи нинішніх. Представники деяких фракцій, зокрема, КПУ, заявили, що не підтримуватимуть реформу.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас