Шило на мило — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шило на мило

Аграрний ринок
432
25 травня Кабінет Міністрів скасував квоти на експорт зерна, які були введені в жовтні 2010 року. За прогнозами, урожай зерна цього року складе 45 млн. тонн - на 13% більше, ніж роком раніше. А значить, зростуть і можливості для експорту. Але замість квот уряд планує ввести мита на експорт зерна. 19 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон про зміни до Податкового кодексу і затвердження ставок експортного мита на деякі види зернових.
Цей документ встановлює до 1 січня 2012 року ставки мита на вивезення пшениці і суміші пшениці й жита в 9%, але не менше 17 євро/тонна, ячменю - 14%, але не менше 23 євро/тонна, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро/тонна. Правда, документ ще не підписаний президентом, і він набере чинності з 1 числа наступного місяця після того, як буде підписаний.
Тим часом практично всі українські громадські аграрні організації виступили проти введення експортних мит. Керівники Асоціації фермерів і приватних землевласників України, Аграрного союзу України, Союзу учасників сільськогосподарських кооперативів України і Союзу виробників аграрної продукції вважають, що введення мит може призвести до скорочення посівних площ в наступному році.
Одночасно зі скасуванням квот в Україні зняти з 1 липня ембарго на експорт зерна подумує і Росія. Уряд РФ заборонив експорт зерна в серпні минулого року після того, як через літню засуху загинули посіви на площі 10,2 млн. га і була втрачена майже третина урожаю. Цього року, навпаки, урожай, за прогнозами, буде майже в 1,5 разу більше, ніж в 2010-му. Тому Москва вже готова дати зелене світло експорту зернових. Зняття ембарго в Росії і скасування квот в Україні могли б допомогти зняти напругу на світовому ринку продовольства. Але, на думку експертів, про це рано говорити. По-перше, ще точно невідомо, які обсяги зерна ці країни направлять на продаж за кордон. По-друге, поліпшення урожаю зернових в Росії і Україні буде компенсовано погіршенням в інших країнах. Зокрема, за прогнозами, в 2011 році збір урожаю зерна скоротиться на 12% у Франції і на 7,2% в Німеччині.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас