Жодного відсотка на вино — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жодного відсотка на вино

Аграрний ринок
421
Депутати Верховної Ради Петро Цюрко і Володимир Личук (Партія регіонів) пропонують парламенту відмінити 1%-вий збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства від виручки з оптово-роздрібної торгівлі алкогольними напоями і пивом з 1 січня наступного року.
Законопроект №8543 передбачає внесення змін до Податкового кодексу в частині вилучення з розділу "Перехідні положення" норми про встановлення до 1 січня 2015 р. збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. "Документ розроблений з метою підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виноградарів, садівників і хмелярів, приведення системи їх держпідтримки до чинних європейських стандартів і практики стимулювання інших галузей сільського господарства", - наголошується в пояснювальній записці.
В березні 2009 р. Рада продовжила дію 1%-вого збору до 2015 р. Крім того, парламентарі навіть подумували про те, аби збільшити збір до 1,5%. Зокрема, Міністерство аграрної політики і продовольства виступає за збільшення компенсації. На думку глави Мінагропроду Миколи Присяжнюка, ці кошти необхідно направити на підтримку спорудження фруктосховищ. Проте ВР вже не підтримала цю пропозицію. Про скасування підтримки виноградарства мови взагалі не йде. "У галузь виноробства і виноградарства необхідно щороку 5 млрд. грн. інвестицій. Саме для залучення інвестиційних коштів в такому розмірі Мінагропрод ініціюватиме необхідні зміни в чинне законодавство і популяризує культуру споживання вина як продукту харчування", - заявляв Микола Присяжнюк.
За його словами, для підтримки галузі виноградарства і виноробства з держбюджету вже щороку виділяється 500-600 млн. грн.
Самі виробники також категорично проти скасування 1%-вого збору. "Збереження збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, як єдиного механізму держпідтримки, украй необхідне галузі", - стверджують в асоціації "Виноградарі і винарі України" (АВВУ).
Як відзначають в АВВУ, протягом останніх 10 років у зв'язку із закінченням терміну експлуатації в сільськогосподарських підприємств вибуло 73,5 тис. га виноградників. В той же час, завдяки держпідтримці в 2009-2010 рр., виноградарськими господарствами України за інтенсивними технологіями було закладено 42,8 тис. га виноградників, з яких на площі 25,9 тис. га побудовані системи крапельного зрошування. Створення нових інтенсивних насаджень і впровадження сучасних технологій дозволили збільшити виробництво продукції.
Так, за даними Держкомстату України, середнє валове виробництво винограду в 2008-2010 рр. зросло в порівнянні з середнім виробництвом за 1998-2000 рр. по всіх категоріях на 18,5%, по сільськогосподарських підприємствах - на 13,5%.
В той же час площі насаджень станом на 1 січня 2011 р. скоротилися відносно показника 2000 р. на 21% і 25 % відповідно.
"У важкий час економічної кризи 2009-2010 рр. в умовах недоступності кредитних ресурсів, а також при потужному демпінгу з боку іноземних виробників і завдяки фінансовій підтримці держави виноградарські господарства хоч і значно зменшили, але все-таки продовжили посадки нових насаджень. Ці культури, посаджені в непростій економічній ситуації останніх років (близько 30% насаджень), ще не вступили в товарне плодоносіння", - стверджують в асоціації АВВУ.
За даними ж асоціації "Укргорілка", в період з 2005 по 2009 рр. надходження до спеціального фонду і фінансування, що виділяється виноградарям, збільшилося удвічі, при цьому щорічні площі посадки нових виноградників пропорційно скоротилися. Зокрема, за даними "Укргорілки", в 2008 р. було виділено 243,2 млн. грн. на закладку 5,1 тис. га нових виноградників. У 2009-му - 211,3 млн. грн. - при цьому було посаджено лише 2,7 тис. га виноградників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас