Freedom House заявляє про зниження рівня демократії в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Freedom House заявляє про зниження рівня демократії в Україні

211
Міжнародна правозахисна організація Freedom House, штаб-квартира якої розміщена в США, завершила роботу над звітом про стан демократії і прав людини в Україні після першого року правління президента Віктора Януковича.
У документі, що є в розпорядженні Комерсант-Україна, відзначається зниження рівня демократії та формування в нашій країні "нездорової політичної обстановки". На думку експертів Freedom House, це виражається в "лобіюванні владним угрупованням власних інтересів за відсутності в країні політичної сили, здатної грати роль опозиції".
При цьому наголошується, що в незалежних медіа панує тривога, оскільки вони перебувають "під інтенсивним тиском владних структур".
Стурбованість правозахисників також викликало посилення ролі СБУ. У звіті згадується візит співробітника цього відомства до ректора Українського католицького університету Бориса Гузяка з проханням застерегти студентів від участі в мітингах, восьмигодинний затримання в аеропорту "Бориспіль" представника Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, а також збір інформації про діяльність і джерела фінансування неурядових організацій, зокрема міжнародного фонду "Відродження". "Віктору Януковичу необхідно переконати громадянське суспільство і опозицію в тому, що СБУ не буде використовуватися для вибіркового переслідування або політичної вендети", - говориться у звіті.
У звіті Freedom House містяться рекомендації керівництву України припинити переслідування політичних опонентів, зменшити роль СБУ, відмовитися від ініціативи регулювання електронних ЗМІ, забезпечити проведення парламентських виборів 2012 року відповідно до міжнародних стандартів, а також відправити у відставку міністра освіти Дмитра Табачника як "джерело розбрату в сфері освіти та мовної політики". Крім цього, Freedom House рекомендував Євросоюзу прискорити підписання з Україною угоди про зону вільної торгівлі та спростити візовий режим для її громадян. Олександр Зворський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас