Кадри відповідатимуть за все — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кадри відповідатимуть за все

Казна та Політика
1930
Президент почав виконувати обіцянки - усувати від штурвала поганих реформаторів. Вже звичні публічні прочуханки членів уряду тепер закінчуються указами про звільнення - двох міністрів вже відрахували.
Оскільки склад Кабміну невеликий, незабаром неефективних державних менеджерів почнуть вишукувати на більш низьких рівнях влади - серед регіональних керівників. Поки політичні експерти сперечаються, хто з міністрів стоїть наступним у черзі на звільнення, члени уряду, що перебувають в хиткому положенні роблять відчайдушні заходи, щоб втриматися у своїх кріслах. Міністр освіти Дмитро Табачник, який отримав догану за погану законопроект про вищу освіту, запевняє в небаченій демократичності оновленого документа. При цьому недавні студентські протести головний гуманітарій списує на підступи закордонних фондів, а як своє досягнення наводить статистику зростання кількості іноземних студентів у вітчизняних вузах. Міністр фінансів Федір Ярошенко, над головою якого Президент вже "заніс сокиру", поспішає публічно запевнити громадськість у продовженні співпраці України з МВФ. Мабуть, передчуває небезпеку опинитися крайнім у зриві програми кредитування, у якому звинуватив уряд близький до глави держави керівник Нацбанку. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко, чию відставку пророкують з моменту появи на світ проекту Податкового кодексу, виявився більш оригінальним. Він не лише почав критикувати вистражданий кодекс, але й заявив про готовність залишити свій кабінет за власним бажанням, якщо не буде схвалена пенсійна реформа, яку він проштовхує вже півроку. Вдалий привід, щоб розпочати восени передвиборну парламентську кампанію, інакше через рік підсумки підрахунку курчат для лідера "сильних українців" будуть обтяжливими.
Незважаючи на демонстративне стимулювання Президентом його реформаторської команди словом і ділом, очікувати на масштабні рокіровки в ній найближчим часом не варто. Здійснювати регулярні "жертвоприношення" за рахунок членів уряду Віктору Януковичу не дозволяють два фактори: невелика чисельність міністрів, серед яких є до того ж недоторканні (принаймні, в короткостроковій перспективі) особи, а також коротка лава запасних. Підшукати заміну звільненому куратору ЖКГ буде непросто, черги охочих "згоріти" на комуналці не спостерігається. Навіть експерти можуть назвати від сили дві кандидатури - Володимира Яцуби та Сергія Тулуба, які трудяться нині далеко від столиці. Та й місце відповідального за непопулярні реформи в разі відставки Тігіпко може пустувати довго. Як мінімум до закінчення парламентських виборів другого такого комсомольця-добровольця Президенту не знайти. А час випускати пар за рахунок здачі великих фігур, наприклад, прем'єра, ще не настав. Інша справа регіональні кадри! Ось тут голові держави є де розгулятися у реалізації права карати і милувати.
На місцевих керівників можна списати багато: зростання цін і комунальних тарифів, борги по зарплатах, погані дороги, дефіцит окремих продуктів, відсутність води у кранах влітку і холодні батареї взимку, навіть неврожай, якщо цього року не пощастить з погодою. І, зрозуміло, засилля корупціонерів, що перетягують кошти з небагатих місцевих бюджетів у свої кишені. Цікавий нюанс - останнім часом з владного Олімпу все частіше критикують керівників переважно південно-східних, базових для Партії регіонів областей. Схоже, показово наводити порядок почнуть саме звідти. Стабільно падаючий рівень підтримки партії влади на сході країни і вибори до Верховної Ради, що наближаються, зобов'язують. До того ж, в "електоральному заповіднику" регіоналів список господарників, які стоять у кадровому резерві, досить довгий. Із західними територіями складніше, там президентські намісники-чужаки хронічно не приживаються. Зокрема, Львівщиною керує напіввідставлений під тиском "свободівців" Михайло Цимбалюк. Губернаторів, які втримались на західних землях, Віктору Януковичу потрібно берегти. Мабуть, їм не варто побоюватися звільнення.
Однак показовою прочуханкою лише губернаторської гвардії Президент не обмежиться. Караючий меч занесено і над всенародно обраними мерами. Після місцевих виборів Віктор Федорович погрожував опозиційно налаштованим градоначальникам відкрутити голови, якщо вони будуть захоплюватися політикою. І ось у Криму на Раді регіонів він обурено констатував, що окремі органи місцевого самоврядування своїми заявами порушують спокій встановленої загальної стабільності і розбурхують співгромадян. Очевидно, час карати висуванців політичних конкурентів на місцях уже настав. Прем'єр пішов ще далі і видав губернаторам пряму вказівку ​​до дії, закликавши їх самостійно залучати до відповідальності мерів, які допустили тарифне неподобство. Як інструмент запропонував використовувати провладну більшість у місцевих радах. В особливо складних випадках буде задіяний механізм відсторонення градоначальника від кермо влади через місцевий референдум. Узаконити його парламент планує вже наступного тижня. Від президентських намісників буде потрібно лише спрямувати народний гнів у потрібне русло, в чому вони й самі зацікавлені.
Втім, на Банковій у провину місцевому керівництву готові ставити не тільки соціально-економічні проблеми. Недостатня робота зі зниження рівня політичного радикалізму теж може стати для них вироком. Як відомо, головну відповідальність за протистояння у Львові 9 травня Генпрокуратура звалила на органи місцевого самоврядування. Кадрові наслідки подібного висновку, можливо, ще попереду. Не виключено, що найближчим часом процес публічного покарання мерів буде поставлений на потік. Президент саме оголосив про намір почати глибоку реформу місцевого самоврядування, що, швидше за все, виявиться в формальній передачі на місця частини повноважень та реальному скиданні в повному обсязі вантажу відповідальності.
Наталія Гейчук
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас