Бюджет и антибюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет и антибюджет

Казна та Політика
727
При наявності правильно складеного бюджету ви легко зрозумієте, де ви допускаєте перевитрати, а де, навпаки, витрачаєте занадто мало. Сприяє бюджет і досягненню ваших особистих цілей і завдань, чи то позбавлення від боргів, пенсійні заощадження чи власний добробут. Заковика в тому, що людям не дуже-то подобається складати бюджет і дотримуватися його. Ось чотири причини, чому багато хто терпіти не може складати особистий бюджет:
1. Занадто багато роботи. Щоб скласти бюджет, треба його розпланувати, а багатьом не подобається заглядати в майбутнє і передбачати всі витратні статті на найближчий місяць. Ці статті - харчування, водопостачання, електрика, газ, орендна плата, витрати на автомобіль, погашення кредитів, членські внески, підписка на періодику та багато іншого. Однак при тому, що про ці основні статті витрат більшість людей пам'ятає, вони забувають про платежі за автострахування, різдвяні подарунки, ремонт машини, побачення, дні народження, шкільні екскурсії та інші витрати, які не є щомісячними. І якщо їм трапляється вийти за рамки стандартного бюджету, вони тут же опускають руки.
2. Бюджет дуже обмежує свободу. Дотримуватися бюджету часто все одно що сидіти на дієті, щоб скинути вагу. У вас виникає відчуття, що, обмежуючи витрати, ви себе чогось позбавляєте. А той факт, що урізання витрат в одному місці дозволяє збільшити їх в іншому, йде від вас. Бюджет дає вам можливість досягти ваших цілей, але при цьому ви можете відчути себе обмеження - наприклад, якщо вам захотілося посидіти в ресторані, але виділена вами сума на обіди за домашніми стінами уже вичерпана.
3. Не хочеться лаятися. Подружні пари, складаючи спільний бюджет, часом через нього сваряться. І якщо чоловік і дружина хочуть уникнути конфронтації, то навряд чи їм захочеться брати участь в дискусіях про бюджет. Сварки через гроші - основна причина розлучень, і тому, прагнучи уникнути неприємностей, подружжя не зв'язуються з складанням бюджетів. Проте, коли фінансове питання притисне як слід, "ховати голову в пісок" - навряд чи вдала політика.
4. Надлишок даних. Якщо у вас багато банківських облікових записів і рахунків, то ви матимете багато паперової роботи. Це може забрати у вас довгі години, особливо якщо ви займаєтеся цим вперше. Як правило, бюджети розраховуються на мікрорівні, тобто враховується кожен цент, але далеко не в кожного з нас є на це час.
Антибюджет
Один з варіантів вирішення згаданих вище проблем - це так званий антибюджет. Полягає цей метод в тому, що ви не плануєте витрати на місяць вперед, а навпаки, аналізуєте, як пройшов попередній місяць, оцінюєте, наскільки вам вдалося досягти ваших цілей, і думаєте про те, чи потрібно щось підкоректувати у вашому бюджеті. Природно, вам доведеться підняти рахунки за минулий місяць, але все одно підрахувати, скільки ви витратили, буде легше, ніж передбачити, скільки ви витратите в майбутньому.
Кроки до побудови антибюджету:
1. Виберіть 3-5 видаткових статей, в числі яких важливі цілі, наприклад заощадження.
2. В кінці місяця підрахуйте в процентному співвідношенні, скільки у вас пішло на кожну з цих статей, і прикиньте, чи вдалося вам досягти поставлених цілей. Подумайте, на які з статей у вас пішло надто багато або занадто мало часу, чи потрібні якісь коректування.
3. Повторіть все це в кінці наступного місяця. Коли досягнете поставлених цілей, поставте собі цілі складніші.
Наприклад, ваша родина в Новий рік вирішила, що 10% бюджету йтиме на заощадження. В кінці січня сімейство переглядає всі витрати і бачить, що 70% грошей пішло на основні витрати, 15% - на ресторани, 10% на розваги і 5% - у заощадження. Оскільки поставлена мета виконана лише на 5%, приймається рішення урізати інші статті бюджету. Таким чином, ніяких чітких рамок за видатками не виставляється, як у традиційному бюджеті, але всі розуміють, що потрібно трохи менше витрачати, скажімо, на ресторани і на розваги. У наступному місяці можна знову переглянути підсумки, побачити, як на цей раз були витрачені гроші, і внести необхідні корективи.
Комусь захочеться дотримуватися інших категорій за схемою "10 х 10 х 80", де 10% коштів іде на церковні внески, 10% на заощадження і 80% - на все інше.
Ключовий момент при складанні антибюджету - з'ясувати відсоткове співвідношення коштів, що витрачаються на найбільш значущі складові бюджету, і приймати рішення, ґрунтуючись на цих даних. Таким чином, на відміну від мікрорівня, на якому працює традиційний бюджет, антибюджет діє на макрорівні і робить процес управління грішми менш складним і обмежувальним. Користуючись цим методом, ви, можливо, позбудетеся відчуття ущемлення і тиску, які викликає традиційне фінансове планування.
Разом
Антибюджет не повинен бути заміною звичайному бюджету. Якщо ви постійно з працею зводите кінці з кінцями, то вам варто скласти звичайний фінансовий план з точністю до цента, оскільки антибюджет дає занадто багато свободи. Знання на мікрорівні вам необхідні для прийняття оптимальних рішень. Але, як тільки фінансові проблеми залишаться у минулому, можна піти і на макрорівень до антибюджету.
У сім'ї автора цієї статті використовуються обидві ці методики. Досконале вивчення фінансів на мікрорівні дає автору можливість знижувати витрати по тих статтях, які він визначає на макрорівні, так загальний стан справ на цьому рівні добре видно.
Наталія Черкашина
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас