В магазин - як на екскурсію, або Що можуть дозволити собі білоруси після зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В магазин - як на екскурсію, або Що можуть дозволити собі білоруси після зростання цін

Казна та Політика
7732
Ажіотажний попит споживачів на сіль, цукор і сірники в Білорусі залишився в минулому. Сьогодні полиці продовольчих магазинів знову повні товарів. Лише ціни на більшість з них "кусаються". Міністерство економіки між тим знову повідомило, що з 8 червня в країні на 10 відсотків підвищуються відпускні ціни на свинину, майже вдвічі подорожчають сигарети. І ці подорожчання, судячи з усього, не будуть останніми.
На екскурсію в магазин
Мінчани жартують, що з такими темпами основним дефіцитом у країні скоро стануть гроші. Багато хто вже ходить в магазин, як на екскурсію в музей. Фотографіями з лякаючими цінами на фрукти, овочі, каву, шоколад та інші товари повний білоруський інтернет. Згідно з антикризовим планом уряду, білорусів також очікує двоетапне підвищення цін на послуги житлово-комунального господарства, обіцяно подорожчання проїзду в громадському транспорті і підвищення тарифів на зв'язок.
"Нас намагаються заспокоїти тим, що подорожчання - це вимушений захід, мовляв, в доларовому еквіваленті ціна на багато товарів стала навіть нижчою. Але ж пенсії і зарплати нам виплачують у білоруських рублях, а не у валюті", - обурюється відвідувачка столичного універсаму "Генерал-маркет". Жінка каже, що її пенсія в 700 тисяч - це трохи більше 130 доларів, і тільки завдяки підробітку в дитячому садку сторожем вона сьогодні може зводити кінці з кінцями.
"Раніше ми могли дозволити собі і рибу, і фрукти. А зараз риба стала дорожча м'яса, навіть буряків вже дешевше 12 тисяч (близько 2 євро в перерахунку) не знайти", - скаржиться покупець. За її словами, кожен похід у продуктовий магазин обертається нервовим стресом. Доводиться постійно підраховувати, що можна собі дозволити купити, а що - ні, і як при такому убогому продуктовому пайку і худому гаманці дотягти до наступної пенсії.
Зовнішній і внутрішній дисбаланс
Між тим, за прогнозами економістів, ціни на споживчі товари і далі будуть рости. Згідно з директивою міністерства економіки, інфляція за підсумками року має скласти 33-39 відсотків. Незалежні експерти оперують іншими показниками. За прогнозами російських аналітиків, реальне зростання цін за підсумками 2011 року в Білорусі може досягти 70-80 відсотків.
Фінансовий аналітик Сергій Чалий переконаний в тому, що інфляція могла бути набагато нижчою, якби влада вчасно вжила заходів щодо стабілізації ситуації на валютному ринку. "Зростання цін в країні завищене тому, що білоруський рубль не девальвували до ринкового рівня. Імпортери сьогодні змушені закладати у ціну товару можливі валютні ризики і страховку від майбутніх девальваційних очікувань", - пояснює Чалий.
Позитивним результатом девальвації він називає те, що Білорусі вдалося вирішити проблему негативного зовнішньоторговельного сальдо. За словами економіста, сьогодні країна продає навіть те, що раніше на зовнішньому ринку не користувалося особливим попитом - девальвація зробила ціни в доларах на білоруську продукцію привабливими. Але в підсумку вийшло так, що питання дисбалансу в зовнішньому секторі вирішили ціною його накопичення всередині країни, вказує Сергій Чалий.
Доки ці дисбаланси вирішуватимуть неринковими заходами, доти ситуація не виправиться. Будуть намагатися тримати ціни - отримають дефіцит, будуть боротися з дефіцитом - отримають зростання цін. Це пастка, в яку влада сама себе загнала", - відзначає аналітик. Щоб загальмувати інфляцію, уряду треба зважитися на жорсткі заходи, але вони поставлять під загрозу економічне зростання, а піти на це білоруська влада не готова, підсумовує Сергій Чалий.
Самі винні
Дефіциту в продуктових магазинах Білорусі - в усякому разі, зовні - поки не спостерігається. Сьогодні на прилавках є і сіль, і цукор, і м'ясо. Торгівля, правда, змушена відмовитися від дорогих сортів риби і інших делікатесів - попит на них вже не той, та й розпорядження про зниження торговельної надбавки робить їх реалізацію невигідною.
До слова, в дефіциті, що перманентно виникає на той чи інший товар, президент Олександр Лукашенко звинуватив пересічних білорусів. На нараді 27 травня, присвяченій ситуації на споживчому і валютному ринку, Лукашенко заявив, що йому "вперше за довголітню президентську історію соромно за частину людей, які створили цей ажіотаж". "Треба кілограм м'яса - купуйте, треба 5 кілограм - купуйте, але не купуйте 10 кілограм. Ми не встигнемо завезти за два дні в магазини у три рази більше, ніж це було вчора", - закликав президент до совісті співвітчизників.
Леонід Заїко вважає таку поведінку в період різкого падіння довіри до рідного рубля цілком виправданою: "Люди прагнули хоч якось позбутися від тих порожніх папірців, на яких написано "Білети Національного банку Республіки Білорусь".
Сьогодні більшості населення і позбавлятися нема від чого, а в країні почали відкривати "магазини для бідних". Експеримент розпочали з регіонів. Як повідомило державне інформаційне агентство БелТА, у Могильові на окремих підприємствах торгівлі по пред'явленні пенсійного посвідчення і в суворо визначені години можна буде придбати зі знижкою ковбаси, молочні, хлібобулочні вироби та інші соціально значимі товари.
Поліна Птіцина
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас