НБУ хоче самостійно регулювати розмір резервування під валютні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ хоче самостійно регулювати розмір резервування під валютні кредити

Валюта
311
Національний банк України (НБУ) ініціює зняття з нього законодавче обмеження щодо регулювання розміру резервування під валютні кредити.
Відповідний законопроект розроблений НБУ і вже зареєстрований в парламенті (№8634). Текст документа розміщений на веб-сайті Верховної Ради.
Законопроектом пропонується відкоректувати закон (№2275-VI від 20 травня 2010 року), яким центральний банк зобов'язався встановити коефіцієнт резервування під валютні кредити позичальникам, які не мають джерел надходження валютної виручки, в розмірі не більше 3%.
"Встановлення на законодавчому рівні розміру резервування по кредитних операціях, по-перше, є грубим порушенням прав і порядку діяльності центробанку держави і, по-друге, не враховує економічні аспекти проблеми, стимулюючи банки до видачі кредитів в іноземній валюті", - йдеться в пояснювальній записці НБУ.
Як підкреслює Нацбанк, згідно ст. 59 закону про НБУ саме регулятор наділений правом визначати розміри, порядок формування і використання резервів банків для покриття можливих втрат по кредитах.
"Ця норма (закону (№2275-VI) є неконституційною і перешкоджає належному виконанню НБУ повноважень щодо забезпечення стабільності національної грошової одиниці і банківської системи", - підкреслюється в пояснювальній записці.
НБУ також нагадує: з метою мінімізації впливу фінансово-економічної кризи-2008 був збільшений коефіцієнт резервування по кредитних операціях в іноземній валюті з позичальниками, в яких немає джерел надходження валютної виручки до рівня 100%. При цьому навіть по кредитних операціях в національній валюті встановлений коефіцієнт резервування на рівні 5% і 20%.
"На сьогодні можливість оперативного реагування з боку НБУ на ризикову ситуацію в банках фактично заблокована в результаті дії положень закону (№2275-VI – ІФ). Дія цієї норми обумовлює занижений рівень резервування по кредитуванню в іноземній валюті і робить цей вид кредитування привабливішим для банків", - підкреслюється в записці.
Крім того, НБУ відзначає, що на збільшення обсягів кредитування в іноземній валюті може вплинути завершення дії мораторію на видачу кредитів в іноземній валюті фізичним особам, які не займаються підприємницькою діяльністю, упроваджений антикризовим законом (№1533-VI).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас