ЦВК не захотіла референдуму щодо заборони продажу землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦВК не захотіла референдуму щодо заборони продажу землі

Аграрний ринок
169
Центральна виборча комісія у вівторок відмовилася зареєструвати 4 ініціативні групи для проведення всеукраїнського референдуму з внесення змін до Конституції в частині питання про заборону продажу землі сільськогосподарського призначення.
Відповідне рішення було прийняте сьогодні на черговому засіданні ЦВК.
23 травня в Центрвиборчком прийшли подання від заступника голови Яворівської районної ради, голови Дрогобицької районної ради (Львівська область) і мера Хмельницького, а 26 травня - від голови Самбірської районної ради (Львівська область) про реєстрацію ініціативних груп.
Учасниками відповідних зборів було схвалено пропозицію про проведення референдуму і затверджено формулювання питання щодо підтримки українцями заборони купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення і пов'язаних з цим змін до Земельного кодексу.
Члени ЦВК дійшли до висновку, що пропоноване ініціаторами питання не може бути винесене на референдум.
Згідно з повідомленням, мотивом такого рішення було те, що формулювання питання про можливість продажу землі всупереч статті 22 Конституції обмежує права і свободи людини і громадянина.
Одночасно було відмічено, що згідно з пунктом 15 розділу X Земельного кодексу до набрання чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок земель, але не раніше 1 січня 2012 не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
Проте таке обмеження, на думку ЦВК, є тимчасовим, а не безумовним, і встановлюється з метою впорядкування відповідних правовідносин, а отже, спрямоване на забезпечення належних умов реалізації конституційного права власності на землю.
Нагадаємо, в березні Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 року.
Державне агентство земельних ресурсів прогнозує введення ринку земель сільськогосподарського призначення з 1 січня 2013 року.
До цього часу має бути ухвалений закон про ринок землі, має бути проведена інвентаризація земель сільгосппризначення, створений земельний кадастр, введено зонування сільгоспземлі, ухвалений закон про консолідацію земель сільгосппризначення.
22 грудня 2009 року Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 2012 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас