Колесніченко: Новий закон про вибори буде прийнятий восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колесніченко: Новий закон про вибори буде прийнятий восени

Казна та Політика
156
Найважливіше в новій редакції закону про вибори - це забезпечення прозорості виборчого процесу.
Про це в ефірі Першого національного телеканалу заявив народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.
"Я думаю, що у результаті головне, аби закон дозволив людям висловити свою точку зору стосовно того чи іншого кандидата, щодо тієї чи іншої політичної партії. Необхідно, щоб була забезпечена чистота і прозорість даного процесу", - цитує політика прес-служба Партії регіонів.
"І найголовніше - питання 5% бар'єру. Ми теж повинні чесно собі признатися, що не можна виключати можливі політичні спекуляції. Тому саме маленькі політичні фракції можуть бути предметом спекуляцій або маніпуляцій", - додав він.
За словами депутата, лише крупні фракції мають можливість реально працювати в парламенті. "А коли в парламенті збирається 12 фракцій, які між собою повинні домовитися якимсь чином, на наступних виборах вони пояснюють: ми не змогли цього зробити, тому що ми не змогли сформувати більшість", - пояснив парламентар.
В першу чергу, на думку Колесніченка, в законі про вибори треба враховувати інтереси суспільства і інтереси побудови держави. "Тому потрібні істотні зміни. Наприклад, вважаю дуже прогресивною норму з приводу того, що керівники виборчих комісій обов'язково мусять пройти навчання. Ось це ніхто не відмітив. А ми повинні чітко розуміти, що за все потрібно нести відповідальність. Мажоритарні округи не мінятимуться. Сьогодні відомі такі округи, вони збережуться. Це я вам гарантую на 99,9%", - відзначив регіонал.
Кажучи про самовисуванців на виборах, він заявив: "Це цілком можливо. Але якщо людина не представляє найкрупніші політичні партії, то вона однозначно в парламенті буде в меншості. В такому разі треба чесно сказати людям, що я хочу перед вами покрасуватися, я ні з якої партії. А також я жодну свою обіцянку, якщо не належу до жодної політичної партії, не зможу виконати", - розповів політик: "Тому цю норму додали лише для одного - аби ніхто нікого не звинувачував в узурпації влади і в небажанні допустити нових осіб в політику. Нові особи з'являться. Але вони через 5 років залишаться ні з чим. Якщо лише не прилучився до тієї чи іншої політичної партії, яка в парламенті формуватиме більшість", - пояснив Колесніченко.
"Ми повинні працювати на користь нашої держави, на користь нашого законодавчого поля. Всі зауваження ми обов'язково вислухаємо і розглянемо. Якщо вони відповідатимуть нашим реаліям - сприймемо. І восени, я думаю, закон буде прийнятий в другому читанні", - резюмував Колесніченко.
Нагадаємо, в проекті нового закону про парламентські вибори вводиться змішана пропорційно-мажоритарна система, вводиться заборона на участь у виборах блоків партій, прохідний бар'єр для партій підвищується з 3 до 5% та ін.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас