США втрачають роль рушійної сили світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США втрачають роль рушійної сили світової економіки

Казна та Політика
1128
Витративши трильйони доларів на порятунок національної економіки, влада США так і не змогла домогтися стрімкого посткризового зростання, на яке так розраховував весь світ. Змушена фокусуватися на внутрішніх проблемах, включаючи катастрофічну ситуацію на ринку праці і непомірний держборг, Америка поступово перестає бути локомотивом світової економіки.
"Все йде до того, що США втратять роль мотора глобальної кон'юнктури", - сказав Handelsblatt головний економіст мюнхенського Інституту економічних досліджень Ifo Кай Карстенсен. На думку експерта, різні програми з підтримки економіки лише відсунули структурні проблеми США на задній план. Тепер же вони вимагають до себе все більшої уваги. Імпульсом для подібних сумнівів стала публікація доповіді про становище на ринку праці США, яке підтвердило найгірші прогнози аналітиків: рівень безробіття в травні виріс до 9,1%, а кількість нових робочих місць збільшилася в три рази менше за очікування - всього на 54 тис.
Все це гальмує зростання добробуту і стримує споживання, яке забезпечує добрих дві третини ВВП США. Головний економіст Commerzbank Йорг Кремер вказує, що обсяги споживання страждають багато в чому через те, що багато американців вже тривалий час не можуть знайти роботу (43% від усіх зареєстрованих на біржі праці). Виходячи з цього, Commerzbank знизив свій прогноз економічного зростання США на поточний рік з 3 до 2,3%, а на 2012 рік - з 3,8 до 2,8%.
Доповідь з ринку праці стала продовженням серії слабкої статистики, що вийшла минулого тижня. Спершу стало відомо про зниження цін на житлову нерухомість в 20 найбільших містах США на 0,2%. Таким чином, індекс Standard & Poor's/Case Shiller виявився нижчим за найменший кризовий показник, зафіксований у квітні 2009 року. Потім відбулося найсильніше за 27 років падіння промислового індексу менеджерів із закупівель: за місяць з 60,4 до 53,5 пункту. Слабкість індустрії вказує на те, що економіка США не змогла рости темпами, на які сподівалися досі, вважає експерт UniCredit Харм Бандхольц.
Стан економіки країни неминуче б'є по світовій торгівлі, адже на США припадає 25% глобального ВВП. Однак при цьому частка країни у світовому експорті не перевищує 8,5% - центр ваги світової торгівлі все більше переміщується в бік країн, що розвиваються. "Повністю не залежати від США увесь інший світ собі дозволити не може, але якщо економічне одужання Америки затягнеться, то занадто сильної шкоди це йому не несе", - вважає пан Карстенсен.
Так, за розрахунками канадських вчених Джона Веллі і Дейн Медіану, торговий оборот між Китаєм і Бразилією збільшився з 2000 року в 15 разів починаючи з 2009 року, Китай замінив США як головного ринку для Бразилії.
"Загалом тенденція до відновлення економіки США є. Інша річ, на чому вона побудована: збільшення мультиплікатора, дешеві гроші, порятунок урядом компаній, які банкрутують, - сказав РБК daily керівник клієнтськими активами Rietumu Banka Павло Меламед. - Найсильніша статистика виходить у США за результатами третього кварталу - необхідно дочекатися на ці дані, хоча особисто у мене немає довіри до американської статистики".
Особливе занепокоєння експертів викликає поточне фінансове становище країни, не дозволяє владі підтримати слабке зростання новими вливаннями з держскарбниці. За даними МВФ, борг США досягне в поточному році рівня 99% від ВВП, а в бюджеті за 2011 може утворитися гігантська діра розміром в 1,65 трлн дол (майже 11% від ВВП). Масла у вогонь підливають тут надто тривалі дебати в конгресі щодо підвищення планки гранично допустимого обсягу держборгу. На схвалення відповідного рішення у конгресменів залишилося лише кілька тижнів.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас