Білорусів готують до подорожчання бензину... і не дають їм запастися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусів готують до подорожчання бензину... і не дають їм запастися

Енергетика
2136
Мало того, що бензин в Білорусі з 4 червня офіційно "відпускають" за нормою - не більше 25 літрів на одну легкову машину, - білоруські автомобілісти з дня на день очікують на його подорожчання. Чутки про можливий зльот цін з кінця травня не перестають збурювати автовласників, про можливе подорожчання палива міркують працівники АЗС, та й чиновники не приховують необхідність цього кроку. Масла у вогонь підливають і регулярні перебої з пальним на білоруських заправках.
Паливна хаотичність
Останнє подорожчання бензину і дизпалива на автозаправних станціях Білорусі відбулося 24 травня. Тоді паливо виросло в ціні в середньому на 20 відсотків. Однак зростання цін ще більше прискорило паливний ажіотаж в республіці. Вже 26 травня компанія "А-100", що володіє мережею автозаправних станцій у країні, тимчасово припинила продаж населенню бензину найпопулярнішої марки АІ-92.
З 2 червня компанія "Газпромнафта-Белнефтепродукт" взагалі призупинила продаж бензину за готівку білорусам. Обмеження на відпуск дизельного палива були введені і компанією "Лукойл" у Вітебську.
І ось наприкінці минулого тижня об'єднання "Белоруснефть", через заправки якого на білоруському ринку реалізується близько 75 відсотків світлих нафтопродуктів, офіційно оголосило про введення обмежень на продаж бензину АІ-92 і дизельного палива за готівковий розрахунок у білоруських рублях на автозаправках. "Для легкових автомобілів відпуск нафтопродуктів обмежений до 25 літрів, для великовантажних - до 100 літрів", - йдеться в повідомленні об'єднання "Белоруснефть" від 4 червня.
Диспропорція цінників
Обмеження на продаж палива в компаніях пояснюють підвищеним попитом на білоруський бензин і диспаритетом паливних цінників з сусідніми країнами. Адже після девальвації білоруського рубля на 55 відсотків у травні бензин подорожчав всього на 20 відсотків.
Відразу ж після такого неадекватного зростання цін у середовищі білоруських автолюбителів стали циркулювати чутки про нове подорожчання. Водночас литовські, латвійські, українські, російські та польські комерсанти, користуючись низькою ціною на пальне в доларовому еквіваленті в Білорусі, стали скуповувати його і вивозити за межі країни. За курсом "чорного ринку" літр бензину АІ-92 на білоруських АЗС коштує 0,65 долара, а АІ-95 - 0,72 долара.
У підсумку, як констатувала прес-секретар концерну "Белнефтехим" Марія Костюченко, у нинішньому травні в Білорусі на АЗС концерну було продано моторного палива в 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, а на прикордонних АЗС його реалізація зросла більш ніж у 2,3 рази.
Щоб хоч якось компенсувати втрати, "Белнефтехим" розіслав розпорядження про продаж палива іноземцям на білоруських АЗС у прикордонній зоні та на великих автомагістралях тільки за валюту - долари, євро і російські рублі, - зрозуміло, за офіційним курсом. Примітно, що росіяни також потрапляють до списку валютних платників. А у тих, хто намагається видавати себе за білорусів, на заправках вимагають документальних доказів.
Зростання за планом
На білоруських нафтопереробних заводах вважають, що проблеми з бензином будуть продовжуватися, поки ціни на нього не підвищаться до докризового рівня - приблизно одного долара за літр.
Білоруське керівництво, схоже, теж не заперечує проти цього. В усякому разі, "План дій уряду Республіки Білорусь щодо забезпечення збалансованого розвитку економіки в умовах зміни офіційного курсу білоруського рубля", що з'явився на сайті білоруського Ради міністрів, передбачає "усунення диспаритету цін з суміжними державами". А це означає, що бензин і солярка в Білорусі просто зобов'язані подорожчати.
Від тижня до двох
Але коли відбудеться подорожчання? Таке питання автолюбителі зазвичай ставлять вечорами на автозаправках. Працівники АЗС, як правило, відповідають, що інформації про можливе зростання цін у них немає, але в будь-якому випадку краще заправитися заздалегідь.
На думку незалежного економіста Михайла Залеського, підвищення цін на паливо може бути пов'язане з отриманням Білоруссю першого траншу кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕс на суму 800 мільйонів доларів. Його передбачається отримати в найближчі два тижні. Кредит, вважає економіст, дозволить закрити найгостріші потреби держави і зробити підвищення цін на бензин менш болючим. Хоча зарплати білорусів, практично не змінилися за час кризи, в розрахунок брати не будуть, впевнений Михайло Залеський. Він вважає, що бензин у країні повинен коштувати в середньому близько 1 долара за літр, виходячи з реального, а не офіційного курсу іноземної валюти.
Ініціатор акції "Стоп - бензин", керівник інформаційно-просвітницького закладу "За авто" Артем Шарков припускає, що ціни на пальне можуть підвищитися найближчим часом, "можливо, цього тижня". Автолюбителі, за його словами, байдуже спостерігати за подіями, на заправках нововведеннями не планують. "Не сьогодні - завтра ми маємо намір передати в прокуратуру заяву про порушення "Белнефтехимом" закону "Про захист прав споживачів", - повідомив кореспонденту Deutsche Welle Шарков, натякаючи на введення 25-літрової норми відпуску бензину на одну машину. А у випадку підвищення цін на бензин, за його словами, в Мінську планується провести масову акцію протесту автовласників.
Андрій Тимаров
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас