Іспанія розпродає курортну нерухомість іноземцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія розпродає курортну нерухомість іноземцям

Казна та Політика
745
Уряд Іспанії шукає покупців для 700 тис. порожніх квартир, що залишилися після завершення в країні іпотечного буму чотири роки тому. Для цього в турне по Європі направлена держсекретар Міністерства житлового будівництва Беатрис Корредор. Мадрид розраховує в першу чергу на крупних покупців в особі інституційних інвесторів.
В травні іспанська делегація вже провела перші переговори на цю тему у Великобританії, після чого потенційними покупцями були названі Goldman Sachs, Morgan Stanley і GE Real Estate. Наступну зупинку іспанці зробили в Німеччині. "Інституційні інвестори проявляють цікавість до житлового фонду Іспанії", - стверджує Корредор.
В даний час іспанські будівельні компанії і банки прагнуть збути наявні в їхньому розпорядженні майже 700 тис. квартир, велика частина яких розташовується в прибережних курортних регіонах. Крім того, тягарем на них висять ще і незавершені об'єкти, роботи на яких припинилися в той момент, коли влітку 2007 року почалася іпотечна криза і фінанси будівельників вичерпалися. Всі свої "запаси" іспанці хотіли б розпродати за два-три роки.
Головною приманкою для покупців повинні послужити низькі ціни. За словами іспанського держсекретаря, найсильніше вони впали саме на узбережжі. В порівнянні з піком цін в 2007 році це падіння досягає 40%, а в середньому вартість курортного житла знизилася на 20%. Професійні ріелтори, які працюють безпосередньо в цих регіонах, вважають нинішнє зниження поки що недостатнім і сподіваються, що міністерство зробить додаткові заходи з переоцінки порожньої нерухомості. Втім, в той же час ріелтори відзначають, що "на хороші об'єкти покупці знайдуться в будь-якому разі". А ось продати невисокої якості квартири в численних бетонних новобудовах, що зросли в роки будівельного буму на околицях багатьох містечок на узбережжі, практично неможливо.
Оскільки 60% непроданого житла знаходиться в курортних регіонах, іспанське міністерство взяло на приціл і приватних інвесторів. Втім, експерти вважають, що якщо Іспанії удасться-таки залучити до інвестицій в сезонно використовувану нерухомість крупні фонди, то це буде новацією на ринку.
Певні побоювання у потенційних покупців і власників "будиночків на узбережжі" викликає і та частина іспанського законодавства, яка регулює права власності забудовників на територіях, безпосередньо прилеглих до пляжної зони. Оскільки законодавець прагне до того, аби забезпечити вільний і рівний доступ до ніжної морської хвилі всім громадянам без винятку, то володіння, що попали в заборонену прибережну смугу, піддаються націоналізації. І тут вже компенсація навряд чи кого втішить.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас