Що спільного між світовою ціною на нафту і вашими планами на завтра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що спільного між світовою ціною на нафту і вашими планами на завтра

Енергетика
2974
Здавалося б, нам діла немає до того, по скільки там зараз барель нафти на світовому ринку. Максимум, чим нам може загрожувати зростання цін на "чорне золото" - це подорожчання бензину, яке вплине лише на власників автомобілів... Ну і нехай, подумають деякі, менше будуть їздити - повітря чистіше стане.
Якби все було так prosto, вже ми б з вами не стали витрачати час на вивчення нафтових котирувань, чи не так? Так у чому підступ?
Вся справа в тому, що чинна світова фінансова система повністю залежна від постійно зростаючої пропозиції нафти та природного газу. Фінансова, а разом з нею і економічна світова системи побудовані на прагненні до постійного економічного "зростання". Поняття процвітаючої, "здорової" економіки ототожнюється з щорічним збільшенням ВВП (а значить, і кількості грошей в обороті). Навіть якщо зараз не станемо загострювати увагу на тому, що дає зростання ВВП звичайному громадянину (а, по суті, може (і в більшості випадків так воно і є) і нічого не давати, оскільки ВВП вважається в грошових одиницях, еквівалентних випускається продукції, незалежно від корисності і потреби населення в цій самій продукції), ми побачимо, що так зване зростання економіки тільки наближає крах всієї економічної системи. Парадоксально, але факт.
За ілюстрацію можна навести кредитування. Якщо позики західні банки видають під 8% річних, то в основі цих кредитів лежить припущення про майбутній восьмивідсотковий щорічний приріст грошової маси. Якщо цей приріст не урівноважений зростанням економічної активності (обсягу випущеної продукції та послуг) на ті ж 8%, то це веде до гіперінфляції (що має місце в Україні, тому ми й розглядаємо приклад західного банку та економіки).
А для зростання економічної активності необхідно збільшувати кількість витраченої енергії. Під виглядом енергії ж світова економіка на даний момент здатна сприймати тільки викопне паливо (в першу чергу нафту і природний газ), запаси яких на даний момент швидко зменшуються.
Мало хто усвідомлює, скільки енергії сконцентровано навіть у їх малому обсязі. Барель нафти містить енергетичний еквівалент майже 25 тис. годин людської праці. А всього один галон бензину - еквівалент 200-500 людино-годин. (1) Майже вся робота, проробляється у світовій економіці: все виробництво, будівництво та транспортування робиться за допомогою енергії, отриманої з палива. Не буде палива - не буде економіки в тому її вигляді, до якого ми всі звикли.
Для прикладу: у 2002 році для виробництва однієї калорії їжі, споживаної в США, було потрібно десять калорій викопного палива. До 20% використання паливних ресурсів в США припадає на харчовий ланцюг, звідки випливає, що за їх споживання харчова промисловість може посперечатися з автомобілями. За Україну подібних даних у автора немає, але думаю цілком допустимо зробити припущення про те, що вищевказані співвідношення справедливі для будь-якої країни з індустріальним сільським господарством. Сучасна медицина і водопостачання також повністю базуються на нафті та її хімічних похідних. Так само як і утримання армії (чому це може бути важливим - дивіться нижче).
Але й на цьому залежність людства від нафти не закінчується. Раз ви читаєте ці рядки, значить, у вас є комп'ютер з доступом до мережі Інтернет. А чи знаєте ви, що для виробництва одного ноутбука потрібно вдесятеро більше викопного палива, ніж його власна вага? Для виробництва кожного грама будь якої мікросхеми потрібно 630 грам палива, а енергії, використовуваної на виробництво дев'яти або десяти комп'ютерів, досить, щоб зібрати автомобіль. (2) Інтернет також споживає величезну кількість енергії - на інфраструктуру для підтримки інтернету в США, наприклад, йде 10% всієї виробленої енергії.
Не буде нафти, газу і вугілля - не буде ні комп'ютерів, ні Інтернету. Але і це ще не все. Грубо кажучи, 99,9% всього, що оточує нас, створено чи з безпосереднім використанням викопного палива, або з використанням його опосередковано - через обладнання та механізми, що виробляють такі предмети, і функціонують завдяки такому паливу.
Ключовий момент: ми живемо в епоху так званого "піку нафти". Динаміка нафтовидобутку описується кривою Гауса (3). На висхідному схилі кривої - всезростаючий достаток нафтопродуктів, на низхідному - їх посилення убогості і дорожнеча. Пік кривої відповідає точці вичерпання половини нафтових багатств. Як тільки пік пройдено, нафтовидобуток починає скорочуватися, тоді коли витрати починають зростати.
Зрозуміло, що нафта не закінчиться в один день. Але й розраховувати на те, що "на наш вік її вистачить" теж не варто. За дослідженнями, всього лише 10-15%-й нестачі пропозиції по відношенню до попиту достатньо, щоб повністю дестабілізувати нафтозалежних країн (якою Україна і є) і довести її громадян до злиднів. Оскільки усього лише 15%-ий спад видобутку нафти призведе до 550%-ного зростання цін (4).
Все це, кажучи простими словами, означає, що наслідки піку нафти вийдуть далеко за межі того, скільки ви будете платити за бензин. Зосередившись виключно на "заправних" цінах, купуючи гібридний автомобіль і купуючи енергозберігаючі лампочки, ви не бачите всієї повноти картини.
Ну і що? - скажуть деякі. Адже існують альтернативні джерела енергії. Тобто цілком логічно припустити, що як тільки ціна на нафту перейде за економічно допустимі межі, людство "прозріє" і почне впроваджувати альтернативу. Проблема полягає в тому, що:
жодне джерело альтернативної енергії не в змозі перекрити світову потребу в енергії (на сьогодні - близько 31 млрд.баррелей на рік, продовжує зростати);
жодне джерело альтернативної енергії не може виробляти енергію без витрат нафти і газу на її виробництво. Потрібна величезна кількість нафти та інших дефіцитних ресурсів, щоб виявити і витягти сировину (срібло, мідь, платину, уран і т.д.), необхідну для будівлі сонячних батарей і вітряків або роботи атомних електростанцій. Нафта потрібна також для розробки альтернативних енергоустановок, їх розподілу, підтримки та адаптації до них нинішньої інфраструктури;
світовий фінансовий капітал вже сьогодні замість вкладень в пошук альтернативних джерел енергії надає перевагу розміщенню у військові технології, передбачаючи майбутні енергетичні конфлікти - війни за ресурси, що залишилися;
існуюча система так званої ринкової економіки, основна мета якої зробити якомога більше грошей (використовувати як можна більше енергії) не допустить впровадження альтернативних джерел енергії доти, доки запаси нафти і газу себе не вичерпають.
Ключовий момент: оскільки вичерпання запасів нафти і газу за чинної економічної моделі світу неминуче, а запасів інших видів енергії недостатньо для їх повномасштабної промислової експлуатації, на людство чекає кілька депресивних десятиліть - доти, доки дефіцит енергії не буде заповнений/заміщений, а світова економічна система не буде кардинально перебудована.
Так що ж робити? Боюся, відповіді на це питання немає ні в кого. Кілька століть тому людство пішло по шляху індустріального розвитку цивілізації, побудованої на припущенні про те, що нафта, вугілля і газ - практично невичерпні ресурси. Свій розквіт така цивілізація вже пройшла, попереду - різкий і болісний спад. Звичайно, до катастрофи такого масштабу підготуватися навряд чи можливо. Але твереза ​​оцінка ситуації дасть змогу приймати правильні рішення вже сьогодні. А в, здавалося б, відверто негативні події знаходити і позитивні моменти.
Так, Україна не має нафтових родовищ міжнародного масштабу, а значить, до нас не прийдуть нав'язувати демократію, як було в Іраку. З конвеєрів світових концернів зникне маса непотрібних товарів, на виробництво яких витрачається маса енергії та інших природних ресурсів. Полиці магазинів спорожніють - з наших прилавків зникнуть єгипетська картопля, китайські часник і гречка, польське м'ясо і т.д., а нам доведеться навчитися виробляти все це в Україні, і не виключено, що виробляти продукти харчування доведеться за допомогою плуга і сохи... Зате буде час подумати про нашу землю, про екологію, про те, що залишимо ми нашим онукам і правнукам.
(1) LATOC: Facts and Research.
(2) The Garreau Group: Ecotopia
(3) http://savinarholistic.com/
(4) http://www.roadtransport.com/Articles/2008/01/30/129667/Is-the-UK-ready-for-an-oil-shortage.htm
Орест Григян
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас