Німецький фінрегулятор критикує банківські стрес-тести EBA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецький фінрегулятор критикує банківські стрес-тести EBA

Казна та Політика
103
Глава німецького Федерального управління з контролю за фінансовими послугами (BaFin) Йохен Заніо виступив з критикою стрес-тестів європейських банків, проведених новим банківським регулятором Євросоюзу - Європейським банківським управлінням (European Banking Authority, EBA), повідомляє агентство Bloomberg.
За словами Заніо, методології EBA не вистачає прозорості і зрозумілості, що може негативно відбитися на іміджі щойно створеного інституту.
"Це є приводом для серйозного занепокоєння, - відзначив глава BaFin. - Було б сумно, якби банківський регулятор Євросоюз дискредитував себе на самому початку своєї роботи".
У квітні методологія проведення стрес-тестів EBA зазнала аналогічної критики з боку німецької банківської асоціації VOeB. На думку експертів організації, підготовлені EBA сценарії ставлять німецькі банки у несприятливе становище порівняно з їхніми європейськими конкурентами і, відповідно, можуть послати ринкам неправильні сигнали.
Раніше повідомлялося, що EBA, створене наприкінці минулого року, у квітні-травні провело чергові стрес-тести. Результати будуть опубліковані в середині червня з кожному банку, а не в цілому з сектору.
Як і в 2010 році, стрес-тести торкнулися близько 65% сукупних банківських активів ЄС, при цьому в кожній країні-учасниці перевірками було охоплено не менше 50% банківського сектору. Банки ЄС випробовувалися за двома сценаріями: базовому і несприятливого.
У другому випадку нові стрес-тести повинні вивчити стабільність банківської системи Євросоюзу в умовах скорочення ВВП на 0,4% в 2011 році і нульового зростання в 2012 році, що приблизно на 4 відсоткових пункти гірше за поточний прогноз.
У 2010 році сценарій стрес-тестів передбачав динаміку ВВП на 3 відсоткових пункту гірше за актуальні прогнози.
Згідно з умовами перевірок EBA, показник достатності базового капіталу першого порядку (Core Tier 1) за жодних обставин не повинен падати нижче за позначку в 5%, при цьому при розрахунку цього показника EBA не враховує деякі види цінних паперів, наявність яких бере до відома BaFin.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас