Прем'єр перед траншеєю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр перед траншеєю

Казна та Політика
930
На засіданні міністрів фінансів країн - учасниць СНД український прем'єр-міністр Микола Азаров без тіні двозначності відкинув необхідність якнайшвидшого отримання грошей МВФ. "Немає жодної потреби негайно отримувати кредити МВФ. У нас достатньо ресурсів, щоб самим розплачуватися за своїми зовнішніми зобов'язаннями", - заявив він на саміті.
"У країни сьогодні немає таких серйозних виплат, щоб було потрібно в терміновому порядку одержати ці гроші. Тому говорити, що якщо ми сьогодні не отримаємо кредит, то завтра все пропало, не варто", - підтримує позицію прем'єра експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Як додаткові резони відмови від закордонних запозичень прем'єр назвав можливість більш плавно вирішити питання тарифоутворення на газ. Зараз аналітики МВФ вимагають істотного підвищення розцінок на блакитне паливо, що, на думку прем'єра, неминуче розжене темпи інфляції. Але, побачивши у звітах урядових аналітиків поліпшення економічних показників, пан Азаров тепер готовий "пом'якшити" підвищення тарифів бюджетними грошима. І тим самим перешкодити розкручуванню інфляційного маховика.
Але уникнути перевищення запланованого річного показника інфляції (8,9%), судячи з відкритого листа голови НБУ Сергія Арбузова до Миколи Азарова і підрахунками аналітиків фонду, вже не вийде. У квітні зростання індексу споживчих цін досягло 9,4% у річному вираженні. А з огляду на зростання світових цін на сировину і низьку базу порівняння, до середини літа цей показник може перевалити за 12-13% в річному численні.
Посилює загальну картину і наявність у країні тенденцій уповільнення економічного розвитку. Припинення співпраці за програмою stand by (мова йде про виділення чергового траншу кредиту stand by на суму $1,5 млрд. - авт.), на думку голови НБУ, може негативно вплинути на стан платіжного балансу країни і призвести до недоотримання у поточному році $9 млрд. зовнішнього фінансування та інвестицій, а також скорочення валютних резервів.
У таких умовах, за його прогнозами, Нацбанк буде змушений посилити монетарну політику, що призведе до уповільнення темпів економічного зростання. Крім цього, припинення програми, на думку пана Арбузова, загрожує зростанням попиту на готівкову валюту і скороченням припливу прямих інвестицій і боргових ресурсів у банки і реальний сектор.
Критикують позицію прем'єра і в уряді. У разі припинення співпраці з МВФ для України відразу ж подорожчають зовнішні запозичення, переконаний віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Що негативно відіб'ється на рейтингах України за кордоном. Для інвесторів співпраця з МВФ - гарантія того, що в Україні будуть відбуватися позитивні економічні перетворення: відмова фінансувати бюджетний дефіцит за рахунок емісії грошей, надання НБУ більшої незалежності та ін..
Олександр Жолудь вважає, що уряд все-таки виконає умови МВФ і підвищить тарифи на газ для населення. Питання тільки в тому, коли це відбудеться - цього року чи наступного.
"Прискорення економічного зростання та інфляція забезпечують більш високі номінальні показники бюджету, які дозволяють уряду м'якше вирішити тарифні питання", - відзначає пан Жолудь.
Поки проблема дефіциту поточного рахунку платіжного балансу не так яскраво виражена. У січні-квітні цього року він перекривався за рахунок надходжень з капітального рахунку. Але, за підрахунками аналітика "Ренесанс Капітал" Анастасії Головач, за результатами року дефіцит поточного рахунку перевищить надходження з капітального рахунку без вливань грошей МВФ.
"Дефіцит поточного рахунку складе $4-4,5 млрд., а профіцит капітального - $2-2,5 млрд. Ціна проблеми - близько $2 млрд.", - зазначає в коментарі аналітик. За прогнозами пані Головач, ця різниця може бути перекрита за рахунок резервів або додаткового кредиту. Транш МВФ цього року важливий не з позиції вирішення проблем поточного року, а, як резюмує експерт, для збільшення валютних запасів. Адже в 2012 р. Україна починає розраховуватися з МВФ, і виплати за зовнішнім держборгом мають провести дуже великі. У такій ситуації збільшення валютних резервів не завадить.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас