Експерти: Банки почнуть пропонувати кредити з плаваючими ставками на основі індексу депозитів НБУ вже до кінця 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банки почнуть пропонувати кредити з плаваючими ставками на основі індексу депозитів НБУ вже до кінця 2011 року

Кредит&Депозит
524
Перші кредитні пропозиції, плаваюча ставка по яких розраховуватиметься на основі індексу вартості депозитів фізосіб НБУ, можуть з'явитися вже в 2011 році, вважають експерти. Більше того, плаваючі ставки почнуть вводити також ті банки, які поки не використали цей механізм.
За словами експертів, після деякого періоду адаптації банки почнуть використовувати індекс ставок по депозитах фізичних осіб НБУ в своїх кредитних пропозиціях - вже до кінця 2011 року. "Я думаю, що банки, які вже пропонують продукти з плаваючою ставкою, будуть першими, хто перейде до використання індексу НБУ в своїх розрахунках. Необхідний буде деякий адаптаційний період в декілька місяців, проте, можливо, перші пропозиції з'являться вже до кінця цього року", - вважає Вадим Березовик, голова правління банку "Форум". "Плаваюча ставка на ринку вже набула масового характеру, і напевно масового характеру набуде і перехід на прив'язку до індексу НБУ, - відзначає Антон Шаперенков, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VAB Банку, - цілком можливо, що на ринку почнуть з'являтися такі продукти, і цілком можливо, що вже цього року".
При цьому введення єдиного індексу, до якого банки зможуть прив'язувати вартість своїх кредитних пропозицій, підштовхне на перехід на плаваючі ставки і ті банки, які раніше не використали цей механізм. "Думаю, що банки, які раніше не використали плаваючі ставки, почнуть вводити такі програми після початку розрахунків індексу НБУ, хоча це залежить від загальної стратегії кожного конкретного банку. Банки, які активно кредитують і вже конкурують між собою, наприклад, в автокредитуванні або іпотечному кредитуванні, поступово всі прийдуть до плаваючої ставки в довгострокових продуктах, як мінімум, надаючи клієнтам вибір - плаваюча або фіксована", - прогнозує Ганна Макаренко, начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру. "Більшість банків поступово перейдуть на використання для формування процентних ставок по кредитах депозитного індексу?", - підтримує Сергій Міщенко, директор департаменту розробки банківських продуктів Астра Банку.
Нагадаємо, 19 травня 2011 року Національний банк оголосив про введення українського індексу ставок по депозитах фізичних осіб. Розрахунок індексу проводиться на основі номінальних ставок депозитів фізичних осіб, які оголошуються 20 банками-учасниками програми. Таким чином, банки можуть вводити кредитні програми з плаваючою ставкою на основі єдиного індексу НБУ.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас