Росія схвалила кредит Білорусії з фонду ЄврАзЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія схвалила кредит Білорусії з фонду ЄврАзЕС

Кредит&Депозит
352
Контрольований Росією антикризовий фонд ЄврАзЕС пообіцяв виділити Білорусії, що переживає найтяжчу за останні десять років фінансову кризу, протягом найближчих трьох років кредити на $3 мільярди, повідомив на брифінгу в Києві міністр фінансів Росії Олексій Кудрін.
"Ми розглянули питання про кредит Республіці Білорусь на суму $3 мільярди, які виділяються частинами протягом трьох років. Сьогодні рішення прийняте позитивно: виділяється кредит на десять років з пільговим періодом три роки, ставка плаваюча відповідає орієнтирам по запозиченнях РФ - на сьогоднішній день близько 4,1 відсотка", - сказав Кудрін за підсумками засідання ради фонду ЄврАзЕС, що відбулося в суботу в столиці України.
"Умови по кредиту дозволяють надати цього року $800 мільйонів, які надійдуть після проведення внутрідержавних процедур і підписання угоди протягом 10-15 днів. Крім того, в кінці року по індикаторах на 31 жовтня буде розглянуто питання про надання наступного траншу на $440 мільйонів. Таким чином, загальна сума кредиту цього року складе $1,240 мільярда", - додав міністр фінансів Росії.
За його словами, надання подальших траншів кредиту залежатиме від виконання владою Білорусії встановлених індикаторів, одним з яких є зобов'язання щодо приватизації державної власності.
"В умовах кредиту є і приватизаційні. Вони пов'язані з тим, щоб протягом трьох років приватизувати майно на суму $7,5 мільярда - по $2,5 мільярда впродовж трьох років. Ніхто не просить проводити приватизацію поза конкурсом, за заниженими цінами. Це має здійснюватися на визнаних в світі процедурах", - сказав Кудрін.
Мінськ і Москва ведуть, зокрема, переговори про продаж Газпрому 50 відсотків Белтрансгазу, що залишилися в білоруській власності. Мінськ оцінював вартість активу в $2,5 мільярда.
Міністр фінансів Білорусії Андрій Харковець сказав Рейтер в Києві, що задоволений рішенням фонду ЄврАзЕС, і пообіцяв, що країна виконає умови по кредиту. Білоруський міністр також відзначив, що Білорусія все ще потребує кредиту МВФ і сподівається підписати угоду з фондом восени.
В травні прес-служба президента країни із посиланням на Олександра Лукашенка і прем'єр-міністра Михайла Мясниковича повідомила, що Білорусія чекає від РФ $6,0 мільярдів, з яких $3,0 мільярда має скласти стабілізаційний кредит і ще понад $3,0 мільярдів авансування білоруського експорту в Росію.
На початку поточного місяця уряд і Нацбанк Білорусії також направили до Міжнародного валютного фонду звернення про надання країні стабілізаційного кредиту.
Мясникович раніше говорив, що Мінськ хоче отримати в МВФ від $3,5 до $8,0 мільярдів. У 2009-2010 роках МВФ вже видав Білорусії кредит на $3,5 мільярда.
Фонд раніше закликав білоруську владу до більшої гнучкості обмінного курсу, скорочення державних витрат і пільгового кредитування реального сектора за рахунок коштів банків.
Валютна криза і девальвація білоруського рубля минулого тижня на 36 відсотків призвели до різкого зростання цін в країні, дефіциту валюти і перебоїв з деякими товарами.
Девальвувавши рубль, Нацбанк ввів жорсткі обмеження на коливання курсу, що призвело до практично повного припинення операцій на міжбанківському ринку. На початку тижня, виконуючи вимоги президента Олександра Лукашенка, уряд відновив державне регулювання цін на низку продуктів, заморозивши ціни до 1 липня.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас