Конфлікт через посередника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конфлікт через посередника

Казна та Політика
668
В середині червня орган з вирішення спорів СОТ планує розглянути створення відразу двох робочих груп: по претензіях України стосовно дискримінаційного стягнення Молдавією екологічного збору і претензій до України, що стосуються різного оподаткування бренді.
Одночасно офіційний Кишинів закликав Україну відмовитися від вирішення суперечки в рамках СОТ, хоча і не запропонував альтернативу. Експерти впевнені, що Україні не варто так швидко відмовлятися від інструментів СОТ.
Комерсант-Україна стали відомі подробиці двох торговельних конфліктів України і Молдавії, піднятих до рівня органу з вирішення спорів СОТ. Молдавія подала заяву про включення до порядку денного наступного засідання органу, яке відбудеться 17 червня, питання про створення експертної групи щодо спору з Україною (стосовно дискримінаційного акцизного збору). Джерело в українському Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) відзначило, що формальних причин для вирішення спору за допомогою залучення експертів СОТ немає: країни провели офіційні консультації, після чого молдавська сторона взяла час на роздуми.
Україна ще 17 лютого зареєструвала в секретаріаті СОТ запит на офіційні консультації з Молдавією щодо стягнення імпортного збору за забруднення довкілля у розмірі 0,8-3 леї (0,52-1,95 грн.) за упаковку товару з пластику і упаковку Tetra Pack (за винятком молочної продукції). Після невдалих спроб добитися проведення консультацій Україна звернулася в орган з вирішення спорів СОТ з проханням створити групу експертів для вирішення конфлікту. У травні цього не було зроблено через вето молдавської сторони. При цьому ще 3 березня Молдавія звинуватила Україну в дискримінації імпорту бренді. З 1 січня ставка акцизу на український коньяк складає 20 грн. за літр 100-процентного спирту, на бренді - 42,12 грн/л спирту.
Молдавська сторона направила заяву в СОТ 1 червня, а вже наступного дня перший віце-прем'єр-міністр економіки Молдавії Валеріу Лазер звернувся до українського колеги Андрія Клюєва з листом. Лазер запропонував Україні виключити з порядку денного засідання органу з вирішення спорів СОТ питання вирішення суперечки щодо екологічного збору, оскільки уряд вже опрацьовує зміни до законодавства.
Проте Україна відмовилася йти на поступки. Джерело розповіло, що Кишинів взамін не запропонував ні дати проведення консультацій з питання, що цікавить Київ, ні проекту підготовлюваних змін до законодавства, про яке говорив Валеріу Лазер. Тому позиція України залишається незмінною: питання створення експертної групи щодо екологічного збору має бути порушене на засіданні органу з вирішення спорів СОТ 17 червня. "В разі початку й істотної активізації двостороннього переговорного процесу українська сторона зберігає за собою право відкликати відповідний пункт з порядку денного засідання органу", - сказав співробітник МЕРТ, відзначивши невизначеність позиції України щодо коньячного конфлікту. "За логікою, ми маємо право один раз ветувати заявку Молдавії. Остаточне рішення із цього приводу ще не прийняте, але такий крок виглядає цілком логічним, оскільки можливості вирішення спору в двосторонньому режимі не були вичерпані", - додав співрозмовник.
За словами старшого юриста юрфірми "Василь Кисіль і партнери" Наталії Микольської, перенесення створення експертної групи щодо екологічного збору доцільне лише в тому випадку, якщо Молдавія покаже зацікавленість в розгляді суперечки. "Якби українська влада отримала конкретні пропозиції, можна було б спробувати улагодити питання шляхом двосторонніх переговорів, враховуючи, що ми зацікавлені в швидкому вирішенні спору. Проте таких пропозицій не було", - відзначає юрист. Микольська вважає, що Україні треба ветувати звернення Молдавії про створення експертної групи з питання алкоголю: "Такий крок має стимулювати молдавську сторону почати переговори, якщо вона і справді зацікавлена в вирішенні питання".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас