Борг великої дальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борг великої дальності

Кредит&Депозит
872
Міністерство фінансів успішно завершило переговори щодо пролонгації кредиту VTB Capital до грудня. Відстрочення з погашенням $2 млрд вигідне уряду, оскільки на зовнішній ринок позик державі варто виходити лише після відновлення співпраці з МВФ, упевнені експерти.
Кредит VTB Capital - структури російського банку ВТБ - на суму $2 млрд, які уряд України мав повернути в червні, продовжений ще на півроку, заявив у суботу директор департаменту управління держборгом і міжнародної співпраці Мінфіну Сергій Макацарія.
"Кредит VTB Capital пролонгований до грудня. Таке рішення було прийняте минулого тижня", - сказав він, не уточнивши, чи змінилася кредитна ставка. Позика була залучена в червні 2010 року на півроку під 6,68%, але в грудні його продовжили ще на півроку за тією ж ставкою. "Якщо передбачити, що і на цей раз ставка не мінялася, ці умови є невигідними для України. Зараз наші 10-річні папери котируються на рівні 6,5%, а 5-річні - 4,5-5%. Виходячи з цього, реальна ставка короткого піврічного кредиту не повинна перевищувати 4%", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Белан.
В Мінфіні допускали таку можливість. "Ми пропонуємо ВТБ три варіанти: планове погашення, пролонгація кредиту, а також 'перепакетування' його в єврооблігації. Ми готові до будь-якого з варіантів", - заявляв Макацарія, відзначаючи, що коштів, що є на рахунках уряду, вистачає для погашення боргу.
В п'ятницю у Верховній раді міністр фінансів Федір Ярошенко повідомив, що на 1 червня на валютних рахунках Держказначейства було 18 млрд грн. (у еквіваленті $2,25 млрд), на гривневих - ще 17,6 млрд грн.
Експерти вважають рішення Мінфіну виправданим, оскільки в умовах призупинення співпраці з МВФ вихід на зовнішній ринок запозичень дуже проблематичний. "Незважаючи на те що на казначейських рахунках уряду зараз лежить 36 млрд грн., коштів, що залишилися, в разі погашення кредиту ВТБ недостатньо, щоб без проблем виконувати всі зобов'язання, у тому числі перед НАК 'Нафтогаз України' і Пенсійним фондом", - відзначає Белан. "Альтернативи у вигляді термінового розміщення єврооблігацій в України не було. Вже в грудні, коли, як ми чекаємо, співпраця з МВФ відновиться, уряд зможе повернути кредит VTB Capital без проблем для платіжного балансу", - впевнена аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. Держбюджет-2011 передбачає залучення на зовнішніх ринках $4 млрд, з яких $1,5 млрд було отримано в лютому. Українській владі до кінця року належить залучити із зовнішніх джерел $2,5 млрд.
Умови кредиту, спочатку виданого ВТБ, дають право трьох піврічних пролонгацій. Таким чином, остання з них можлива в грудні - на термін до червня 2012 року. Проте ще в лютневому проспекті українських єврооблігацій, підготовленому Мінфіном, було обіцяно повернути кредит до грудня. Повернення коштів не вплине на фінансову систему, якщо до того моменту відновиться кредитування з боку МВФ і будуть успішно розміщені євробонди, впевнені експерти. "Проте якою буде ситуація в кінці року у зв'язку з проблемами Греції, невідомо", - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Посилення нестабільності на світовому фінансовому ринку, за його словами, може ускладнити розміщення євробондів, що вимагатиме ще одного продовження кредиту VTB Capital.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас