Роман Безсмертний: Я готувався до звільнення з першого дня після приїзду до Мінська — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роман Безсмертний: Я готувався до звільнення з першого дня після приїзду до Мінська

Казна та Політика
1366
В п'ятницю президент Віктор Янукович відправив у відставку посла України в Білорусії Романа Безсмертного. За період своєї роботи він запам'ятався жорсткою критикою офіційного Мінська - посол, зокрема, заявляв, що "у білорусів виборів не було". Про причини відставки і свої перспективи Безсмертний розповів спеціальному кореспонденту Комерсант-Україна Сергію Сидоренку.
- Ви працювали послом України в Білорусії трохи більше року. Що, на вашу думку, стало причиною вашої відставки?
- Це право президента - призначати посла і звільняти його, і не зовсім правильно аналізувати це рішення. Хоча, звичайно, у людей, які читали закон про дипслужбу, виникає питання - чому я не пропрацював послом 4 роки, як годиться? І мені вже ставили це запитання деякі європейські посли. Можу сказати одне - я був чужим в команді нової влади. Вони ніколи не пробачать мені того, що сталося в 2004 році.
- Вам не здається, що причиною відставки стала жорстка критика білоруської влади? Можливо, варто було бути стриманішим в публічних коментарях?
- Чесно кажучи, у мене є відчуття лише того, що я дуже делікатно говорив про те, що відбувається в Республіці Білорусь. Думаю, в Києві всі спочатку розуміли, що Безсмертний не прийде на інавгурацію до диктатора, ось я і не прийшов... Знаєте, я допускав помилки в своєму політичному житті не для того, щоб на цей раз знову вдарити головою в штангу.
- Чи правда, що наступним послом в Білорусії стане колишній віце-прем'єр Віктор Тихонов?
- У мене така ж інформація, її підтвердили мені джерела, які цілком заслуговують на довіру.
- Які наслідки для України може мати зміна публічної позиції нашого посла в Мінську?
- Україна не повинна поводитися як страус в питанні дотримання прав людини. Для світової громадськості очевидно - якщо ви не хочете відстоювати європейські цінності в Білорусії, це означає, що ви самі готові їх порушувати. І жодні економічні вигоди недопустимо обмінювати на ці цінності. До речі, я не уявляю, як міг би Віктор Янукович стати президентом, якби його попередник, Віктор Ющенко, діяв по відношенню до опонентів так само, як діє президент Білорусії Олександр Лукашенко.
- Схоже, роботу на дипслужбі ви не продовжите?
- Сумніваюся, що це можливо. За минулий рік з'ясувалося, що я не вмію ховати свої почуття за словами. Відверто кажучи, я готувався до звільнення з першого дня приїзду до Мінська. Я розумів, що рано чи пізно це станеться. Але хочу додати - якщо хтось думає, що я, покинувши пост посла, попрощаюся з Республікою Білорусь, він глибоко помиляється.
- Ви маєте намір повернутися в політику?
- Знаю точно, що з політики мене навряд чи хтось виштовхне, але про конкретні плани говорити поки не можу - тут поки що немає ясності. Я залишаюся членом партії "Наша Україна". Єдине, чого я сьогодні не хочу, - це балотуватися в Раду. Ні за мажоритарним округом, ні за списком.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас