Експерт: Криза народилася разом з євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Криза народилася разом з євро

Валюта
2490
Зберегти євро допоможуть тільки вдалий збіг обставин, швидкий економічний підйом і грамотне економічне керівництво
Криза євро виникла, тому що спочатку сама модель була помилковою, пише в статті для The Daily Telegraph Роджер Бутл, керівний директор Capital Economics і економічний радник Deloitte, повідомляє bmf.ru.
Як пише Бутл, скасування національних валют - справа дуже складна. Обмінні курси відіграють роль запобіжника. "Коли ви їх забираєте, або тиск повинен знизитися, або воно знайде інший вихід. У системі фіксованих обмінних курсів, такий як ERM, валютні спекуляції могли обрушити систему і дійсно рушили її. Прихильники ідеї євро заспокоювали себе тим, що повномасштабний валютний союз захищений від таких атак", - пише експерт.
"Всі визнавали, що економічний і фінансовий тиск усе ж може знайти якийсь вихід: країни, які відстоять від "ядра" блоку, змушені платити більш високу прибутковість з облігаціц. І це було б хорошим обмеженням. Але ніхто не уявляв, що тиск на ринку облігацій може загрожувати стабільності самого євро", - пише Бутл.
"Можна виділити чотири основні проблеми. Дві з них виникли в приватному секторі. Перша полягала в тому, що, жодним чином не погодившись зі своїм новим статусом і новими стосунками, Іспанія та Ірландія масово нарощували витрати в приватному секторі (а в Греції на чолі цієї хвилі стояв уряд). По-друге, в усіх цих країнах боргові ринки не могли передбачити можливі труднощі і функціонували з прибутковістю лише трохи вище, ніж по паперах Німеччини. Відповідно, не створювалося необхідних обмежень", - пише він.
На думку економіста, третя і четверта проблеми були пов'язані з провалом державного керівництва. Влада оперує нестабільною банківською системою, яка дуже схильна до потрясінь. І в результаті їх багаторічної політики ми отримали високий рівень держборгу до ВВП, не тільки в периферійних країнах, але й у звичайній на стабільному "ядрі" блоку. Європейська влада сильно недооцінювала ймовірність дефолту за держборгами як цілком реальну загрозу і ринковий фактор, здатний викликати повномасштабну банківську кризу.
"Те, що політична еліта вперто продовжувала проект євро, стало наслідком величезної самовпевненості. Де була така можливість, населення позбавили шансу висловити своє принципове ставлення до введення євро і іншим аспектам інтеграції. Там, де було необхідно враховувати голоси виборців, голосувати змушували доти, доки результат (референдуму) не буде позитивним. Нинішня криза має те ж коріння. Економічні труднощі проекту долаються політикою. Істеблішмент в Брюсселі гарантує, що все буде нормально", - пише він.
Таким чином, пише він, навіть, незважаючи на те, що ринки не можуть спровокувати розпад євро через тиск на валютні курси, вони можуть спровокувати внутрішню фінансову кризу, яка буде гіршою, ніж будь-яка валютна паніка. Перспектива (або вже реальність) такої кризи можуть змусити деяких європейських лідерів прискорити кінець євро в тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас