Новий Податковий кодекс залишив розбалансованою систему рентних платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий Податковий кодекс залишив розбалансованою систему рентних платежів

Казна та Політика
258
Розробники нового Податкового кодексу виявили непослідовність щодо природно-ресурсних платежів.
Про це пише доктор медицини, професор Володимир Войтенко.
За його словами, розпорядження про вдосконалення рентних підходів до їх встановлення залишилася нереалізованою. У країнах Європи немає таких низьких ставок плати за використання поверхневих і підземних вод, як в Україні.
Войтенко зазначає, що економічна необґрунтованість ставок особливо очевидна на прикладі платежів за користування надрами.
"По суті, зберігається розбалансована система нормативів, яка сформувалася в результаті спонтанних, вибіркових їх змін (починаючи з Немає року) і не має аналогів у практиці інших країн. Немає пояснення і надвисоким ставками (до 15,5 грн/тонна) для одних видів сировини (вапняк, крейда та ін) і низьким (2,15 - 4,43 грн/тонна) - для інших (залізні і титанові руди, бентонітові глини). Така нормативна база не забезпечує збільшення надходжень до державного бюджету, а в умовах відірваності переважної частини ставок від вартісних показників мінеральної сировини втрати будуть тільки зростати", - підкреслює автор.
Таким чином, за його словами, пропозиції щодо підвищення ресурсних платежів виявилися заблокованими, для природокористувачів збережений пільговий режим. "А скасування збору за геологорозвідувальні роботи (за збереження старої нормативної бази платежів за користування надрами) виглядає як пряма преференція з боку держави. Це означає, що держава протекціонує видобувну сферу, тобто комерційні інтереси бізнес сил, які мали найбільший вплив на розробку нового Податкового кодексу", - пише професор.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас