Точка зору: Німеччина повинна покинути єврозону заради порятунку євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Німеччина повинна покинути єврозону заради порятунку євро

Валюта
6520
За словами грецького професора економіки Панікос Деметріадеса, це абсолютно необхідно для порятунку європейської валюти. Єврозона здатна вистояти і зміцнитися лише за відсутності економічно сильної Німеччини, а таким країнам, як Греція, буде легше вийти з кризи, стверджує професор.
Грецькому професору, який працює в університеті англійського міста Лестера, не відмовиш в мужності: тоді коли влада страждає від боргової кризи Еллади, влаштовує екстрену "інвентаризацію" нерухомості, для того щоб уникнути банкрутства, він пропонує виключити з європейського валютного союзу Німеччину.
"Як тільки розвинена німецька економіка перестане чинити негативний вплив на загальну економіку країн єврозони, євро негайно ж знеціниться і "впаде" по відношенню до інших валют, що приведе до підвищення конкурентоспроможності економік і продуктів країн, які залишилися в єврозоні" - така основна теза професора, сформульована і обґрунтована ним у відкритому письмовому зверненні, яке було опубліковане цього тижня виданням Financial Times.
Доводячи свою точку зору на способи виходу з кризи, професор звертає увагу громадськості на те, що початковий план, що передбачає порятунок грецької економіки шляхом мільярдних кредитів, повністю провалився, і, отже, необхідні нові методи. У своєму листі Деметріадес підкреслює, що "основна причина, з якої єврозону не можна назвати оптимальним валютним простором, криється не в слабкості периферійних європейських держав, а в надмірній силі німецької економіки". У результаті він дійшов до висновку, що валютний союз повинні покинути не країни-боржники, а Німеччина, яка спонсорувала їх інтеграцію.
Як тільки німецька економіка перестане "придушувати" економіки країн-сусідів, до постраждалих від загальносвітової рецесії держави об'єднаної Європи повернуться економічне зростання і довіра потенційних інвесторів. Відсотки за грецькими кредитами можна буде знизити, довівши співвідношення боргових зобов'язань до ВВП до 10%.
Невже, задаються питанням редактори німецького журналу Focus, старанні німецькі бюргери трудяться добре і ефективно виключно для того, щоб "насолити" грекам? Чи правда, що після того як Німеччину викреслять з валютного союзу, об'єднана єврозона перетвориться на рай на землі? Таке витончене "бачення" проблеми можливе лише з позиції професора Деметріадеса, вважають журналісти і пригадують слова колишнього канцлера Гельмута Шмідта: "Тому, у кого трапляються бачення, краще йти до лікаря!" Якщо ж поглянути на ситуацію тверезо, пише Focus, то "союз країн з ослабленою економікою, в центрі якого, на думку Деметріадеса, могли б бути Греція і Португалія, навряд чи здатен вижити самостійно. Хто буде фінансувати бідні держави? Не французи ж? Вони навряд чи зрадіють такій перспективі".
Заперечуючи автору теорії, представники ЗМІ запитують: "Що станеться з Австрією, Фінляндією та Нідерландами, які теж належать до країн зі стабільною економікою? Слідуючи за думкою професора, можна припустити, що вони, нарешті, перестануть витрачати гроші своїх платників податків, щоб спонсорувати "вічну богадільню" південної Європи. Найімовірніше, такі держави приєднаються до Німеччини і створять новий союз із загальною твердою валютою. Але чи довго проіснує ця розділена навпіл Європа?" Таким чином, підсумовують в Focus, стає очевидно, що з точки зору об'єктивного реалізму доктрина Деметріадеса не функціональна.
У своїй відповіді на виступ грека обурені журналісти апелюють до фактів, але залишити в стороні емоції їм все ж не вдається. Вони дозволяють собі нагадати забудькуватому професору, що саме Греція була тією країною, яка примудрилася увійти у валютний союз, підтасувавши певні економічні показники. Чому ж, питається, ця "хитра" держава повинна зберегти євро - загальне надбання і досягнення Союзу, а головна "економічна годувальниця" єврозони - Німеччина - втратити?
Втім, за твердженням обурених німців, їм не звикати до такої поведінки південного сусіда: досить згадати, як довго Греція відмовлялася приватизувати державні об'єкти нерухомості, щоб розплатитися з боргами. Або згадати про спроби греків подати до суду на групу з шести редакторів журналу Spiegel після того, як в 2010 році на першій смузі лютневого номера цього видання була опублікована стаття "Шахраї в єврозоні", в якій, в рамках журналістських розслідування, розкривалися "численні еллінські маніпуляції".
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас