Фірташ: Ми не монополісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ: Ми не монополісти

Казна та Політика
325
Бізнесмен Дмитро Фірташ стверджує, що об'єднуючи хімічні активи, не створює монополії.
Про це він заявив в інтерв'ю Фокусу.
"Ми не монополісти. Коли беремо цифри і починаємо рахувати тонни, починаємо розбирати ринок, то стає очевидним, що ми не монополісти. З АМК у нас йде дискусія. Вони кажуть, що з шести азотних заводів чотири у нас. А візьміть чотири заводи, візьміть окремо Одеський припортовий, візьміть "ДніпроАзот", візьміть росіян, які мають склади в Україні. ...Коли беремо цифри і починаємо рахувати тонни, починаємо розбирати ринок, то стає очевидним, що ми не монополісти", - пояснив Фірташ.
На думку Фірташа, з настанням глобалізації тільки великі компанії можуть вижити. "По-іншому бути не може. Якщо раніше Україна контролювала 17% світового ринку, то сьогодні - тільки 3%. Конкуренція величезна. Не так давно Китай купував хімію, а сьогодні він один з великих експортерів. До 2015 року світ збирається вкласти в розширення виробництва добрив близько 80 мільярдів доларів! І де тут Україна? Щоб стати гравцем на ринку, важливо консолідувати активи", - вважає він.
"Я поставив питання Антимонопольному комітету: чому Російська Федерація дозволяє злиття "Уралкалія" і "Сільвініта"- це явний монополіст не те що в країні, але і в світі. І антимонопольна служба їм дає дозвіл, каже: ми зміцнюємо позиції Росії на зовнішніх ринках. Те ж саме я кажу про Україну. Для нас, українців, яке завдання важливе? Щоб ми мали свою позицію на ринку. Щоб з нами рахувалися, ми могли заробляти нормальні гроші, щоб баланс валюти у нас в країні був у порядку, щоб ми платили податки. Укрупнення - це єдино правильний шлях. На мою думку, Антимонопольний комітет повинен переглянути свої підходи, оскільки життя змінюється", - зазначив бізнесмен.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас