Експерти: У пенсійної реформи може з'явитися більше прихильників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: У пенсійної реформи може з'явитися більше прихильників

Казна та Політика
427
Внесений Кабміном у Верховну Раду доопрацьований проект закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" може поліпшити ставлення громадськості до пенсійної реформи, тому що в ньому закладено низку компенсаційних заходів для громадян, вважають деякі експерти.
У першу чергу, на думку експертів, позитивно будуть сприйняті обмеження максимального розміру пенсій як для майбутніх, так і для нинішніх пенсіонерів на рівні 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних і введення пенсії народних депутатів і високопоставлених чиновників в залежність від максимальної суми, з якою сплачується єдиний соцвнесок. "Такі обмеження будуть сприйняті як більш справедливі, в порівнянні з поточною ситуацією. Адже існує великий розрив між доходами держслужбовців вищих категорій та працівниками інших галузей. А запропоновані заходи так чи інакше прирівняють або хоча б наблизять нардепів до звичайних громадян. Що буде сприяти більш позитивному сприйняттю реформи українцями", - говорить професор Київської школи економіки та старший науковий співробітник Київського економічного інституту Ганна Вахітова.
На її думку, ще одним компромісом можна вважати надання жінкам можливості достроково виходити на пенсію в 55 років протягом трьох років за умови наявності 30-річного трудового стажу, а також спрощення розрахунку пенсії і поступки військовослужбовцям.
Головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан також вважає, що в разі схвалення законопроекту про зміни в системі пенсійного забезпечення в оновленому вигляді, в реформи з'явиться більше прихильників. "Доопрацьований документ справляє позитивне враження. У ньому збережені основні положення, виконання яких вимагають міжнародні кредитори (поступове збільшення пенсійного віку для жінок на 5 років - ред.), і при цьому введено компенсатори для тих, хто буде виходити на пенсію пізніше: 0, 5% нарахованої пенсії за кожен додатковий місяць до 5 років і 0,75%-понад 5 років. Це додаткові стимули для людей, які продовжують працювати після досягнення пенсійного віку", - говорить Олена Бєлан.
Нагадаємо, нещодавно уряд вніс на розгляд парламенту оновлений проект закону про пенсійну реформу, який профільний віце-прем'єр Сергій Тігіпко назвав більш м'яким, ніж попередній.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас