Експерт: Світовий ринок зерна оговтався від новини про повернення РФ, ціни знову ростуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Світовий ринок зерна оговтався від новини про повернення РФ, ціни знову ростуть

Аграрний ринок
432
Світовий ринок зерна оговтався від шоку, який викликала новина про повернення на нього після 1 липня Росії, ціни на пшеницю знову почали зростати.
Як повідомив "Інтерфаксу" генеральний директор ТОВ "ПроЗерно" Володимир Петриченко, 2 червня торги пшеницею (відповідає російській пшениці 4-го класу) на Чиказькій товарній біржі закрилися на позначці $282,8 за тонну (липневий ф'ючерс), тоді коли день тому котирування відповідали $279 за тонну.
"Підвищувальний вплив на ціни світового ринку вчинили висловлювання деяких російських чиновників про те, що можливе обмеження експорту", - сказав він, маючи на увазі можливі перспективи введення квот або експортних мит. "Світовий ринок дуже насторожено дивиться на це", - додав він.
Крім того, світовий ринок врахував і висловлювання міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Присяжнюка про можливе зниження експорту з цієї країни.
Водночас Петриченко звернув увагу на те, що після новини про скасування Росією "зернового ембарго" відразу ж знизилися ціни тільки на пшеницю. "Але ціни на суміжних і дуже важливих для цін пшениці біржових майданчиках - кукурудзяному і соєвому продовжували рости", - сказав він, повідомивши, що на останніх торгах котирування кукурудзи зросли на $4 за тонну і досягли $301,7.
"На Чиказькій біржі склалася унікальна ситуація, коли кукурудза дорожче пшениці, такого не було ніколи, - заявив Петриченко. - Це пов'язано з великим попитом і не дуже оптимістичним поглядом на її виробництво". Попит на кукурудзу зростає швидше, ніж її пропозиція, а погіршення погодних умов у ряді країн, що є її крупними виробниками, погіршує ситуацію.
Торкаючись ситуації на "соєвому майданчику", Петриченко повідомив, що якщо деякий час тому тонна сої коштувала на біржі $505-506, то торги в четвер закрилися на позначці $517. Він підкреслив, що позитивна динаміка цін на кукурудзу "є гарантом від зайвого падіння цін на пшеницю". А в тому, що спроби знизити ціни на пшеницю будуть, він не сумнівається. "Єгипет, наприклад, почне "продавлювати" продавців вниз відмовою або різними відстрочками, що характерно для цього покупця", - сказав він.
Петриченко також звернув увагу ще на одній, за його словами, унікальній ситуації на біржі в цьому сезоні. "Вона полягає в тому, що вересневий ф'ючерс на пшеницю дорожчий за липневий, - пояснив він. - Це свідчить про те, що за певного падіння ринку обов'язково треба чекати на ренесанс". Водночас ф'ючерси на кукурудзу і сою зберігають традиційну динаміку - вересневий дешевший за липневий.
За його прогнозом, падіння світових цін на пшеницю, а також і інші культури ще можливо. "Однак за цим слід очікувати на позитивне коригування в силу того, що наступний за липневим ($282,8 за тонну) вересневий ф'ючерс дорожчий і становить $300,8 за тонну", - заявив він.
Як зазначив Петриченко, аналогічні тенденції існують і на готівковому ринку зерна.
Разом з тим змінилася динаміка цін на пшеницю і на європейських біржах. Так, серпневі котирування продовольчої пшениці на Французькій міжнародній біржі MATIF виросли на 1,25 євро за тонну - до 235,75 євро, листопадові досягли 237,5 євро (зростання також на 1,25 євро). Відзначено і підвищення цін на фуражну пшеницю на Лондонській біржі LIFFE.
Як вже повідомлялося, Росія після 1 липня не буде продовжувати заборону на експорт зерна, який був введений 15 серпня 2010 р. через різке зниження врожаю.
За оцінками експертів, експорт у новому сезоні (липень 2011-червень 2012 рр.) може скласти від 10 до 20 млн тонн зерна. Валовий збір прогнозується від 85 до 90 млн тонн проти 60,9 млн тонн у посушливому 2010 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас