Влада Білорусі готує різке підвищення акцизів на пиво, горілку, тютюн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Білорусі готує різке підвищення акцизів на пиво, горілку, тютюн

Казна та Політика
341
Уряд Білорусі підготував проект держрішень, у разі ухвалення якого ставки акцизів на пиво, горілку і сигарети, які діють з січня цього року, виростуть в 4-5 разів, повідомило агентству "Інтерфакс-Захід" джерело в органах держуправління.
"Ставки акцизів традиційно щороку індексуються відповідно до рівня інфляції. Цього року Мінекономіки прогнозує інфляцію до 40%, акцизи з нового року були підвищені на 8%. Щоб захистити відповідні доходи бюджету від інфляції, пропонується пропорційно збільшити ставки акцизів" , - сказало джерело.
На його думку, підвищення ставок акцизів дозволить ліквідувати всередині Білорусі диспаритет роздрібних цін з низкою непідакцизних товарів, а в порівнянні з Росією - диспаритет з вартістю аналогічних підакцизних товарів в РФ. "Це ненормально, коли пляшка горілки в Білорусі коштує $2 (10 тис. білоруських рублів). Ненормально, коли пиво коштує дешевше за морозиву, а "чорнило" (дуже дешевий і низькоякісний алкогольний напій) - дешевше за гарну мінеральну воду", - підкреслило джерело.
"Ідея підвищення ставки акцизу в тому, щоб роздрібна ціна на підакцизні товари відповідала доларовому еквіваленту до девальвації", - пояснив він.
Крім того, підвищення ставок акцизів відповідає тенденціям побудови Митного союзу. Джерело нагадало про пропозицію російської сторони країнам-учасницям МС поетапно підвищувати акциз на сигарети з тим, щоб до 2015 року вивести акцизи на середньоєвропейський рівень.
Підвищення ставок акцизів на нафтопродукти в підготовленому проекті не передбачається, додало джерело.
За січень-квітень 2011 року в республіканський бюджет Білорусі надійшли акцизи на 1 трлн 314 млрд біл. рублів (24,5% річного плану), вони забезпечили 12,6% доходів бюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас