Україна ще не доросла до органічних продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна ще не доросла до органічних продуктів

Аграрний ринок
657
Продукти в українських магазинах, заявлені як органічні й такі, що не містять шкідливих речовин, можуть не відповідати своєму високому статусу, тому що їх виробництво в нашій країні - все ще "темний ліс".
"Органічна продукція в Європі і у нас - це дві великі різниці. У Європі, для того, щоб, наприклад, сир вважався органічним, мають бути виконані десятки умов, аж до сертифікації поля, на якому паслася корова. У нас такого контролю немає", - констатує начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник.
Як повідомляє "Комсомольська правда в Україні", з цим погоджується директор компанії "Про Агро" Микола Верницький.
"Виробництво будь-якого органічного продукту починається з сертифікації землі. Наприклад, якщо йдеться про молоко чи м'ясо, в першу чергу органічний статус мають отримати поля і пасовища, що використовуються для ведення тваринництва, - відзначив він. - У нас же сертифікацію часто отримують правдами і неправдами, і поряд з "сертифікованим" пасовищем цілком може розташовуватися поле, на якому використовуються пестициди. Є й інші моменти. Наприклад, за стандартами ЄС, відстань від хліва до туалету має бути не менше 50 метрів, доїння має бути винятково апаратним, без контакту з руками, кожен бідон повинен поміщатися в окремий холодильник".
"У нас виробництво органічних продуктів - це в більшості випадків темний ліс. Вважається, молоко є органічним, якщо корову не годували хімікатами, а те, що вона паслася прямо біля дороги, це нікого не хвилює!" - констатує Верницький.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас