Янукович призначив країні тариф Лукашенка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович призначив країні тариф Лукашенка

Казна та Політика
3816
У пошуках компромісу між підтримкою населення і МВФ, українська влада проявила чудеса винахідливості: вода і тепло по країні порівняються в ціні, але ненадовго.
В середу перед початком розширеного засідання Кабінету міністрів, на якому вирішилася доля житлово-комунального господарства країни, у учасників було декілька варіантів виходу з кризової ситуації, що склалася.
По-перше, можна було просто довести тарифи до економічно обґрунтованого рівня, що дало б підприємствам галузі можливість припинити виживати за рахунок держдотацій, а державі - припинити витратну практику покриття різниці в тарифах з казни. До речі, саме такий варіант, - нехай і з обмовкою про планомірне збільшення тарифів, - передбачений у програмі реформування галузі. Ризикнемо передбачити, що саме цим шляхом планував рухатися тепер уже колишній перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Юрій Хиврич - саме він відповідав за виконання даної реформи в цілому.
Ще один варіант передбачав затвердження єдиної методології формування тарифів на житлово-комунальні послуги, - і її справді затвердили в середу, - з подальшим вирівнюванням тарифів до розумних меж. Передбачалося залишити "коридор" для найбільш енергозалежних послуг з води і тепла в межах 10-15% - залежно від конкретного регіону і підприємства. Адже собівартість кубометра води в Києві і Львові дійсно не може бути однаковою. У Києві використовують дніпровську воду, у Львові ж - піднімають з великої глибини. А утримання і ремонт декількох десятків кілометрів труб в селищі і понад тисяча кілометрів труб у великому місті - як для них вирахувати єдину собівартість?
Треба сказати, що при перспективі тяжких політичних наслідків для чинної влади по першому варіанту збільшення тарифів, більшість присутніх на засіданні схилялися до другого. Цієї думки дотримувався і глава Київської міськдержадміністрації Олександр Попов (у минулому - двічі міністр з питань ЖКГ). Більше того, цей варіант виходив і з логіки всього виступу прем'єр-міністра Миколи Азарова.
Як відзначив перед початком засідання звільнений того ж дня віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Віктор Тихонов, в міністерстві серйозно розглядали саме такий варіант. "Вода, електроенергія, газ і вугілля - вирішуватимемо так, щоб ціна на все це була приблизно однаковою по країні. Якщо вона буде однаковою, значить, вже можна буде і вирівняти більш-менш ціни на тепло", - сказав він за декілька годин до підписання Президентом указу про його звільнення. При цьому Тихонов додав, що такий шлях означає автоматичне покриття різниці між вартістю енергоносія і кінцевої ціни послуги для населення з держбюджету. Лише по водопостачанню, за його словами, необхідно буде оплачувати за електроенергію 500 млн. грн. на рік: "По суті, це будуть дотації обленерго".
Проте опальний віце-прем'єр не врахував при підготовці своїх пропозицій один важливий чинник - політичний. Вже в четвер перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв поставив на брифінгу всі крапки над "i", прибравши всі сумніви щодо механізмів і цілей чинної влади стосовно галузі. Перше, що підкреслив вчора Клюєв - уряд не піде на збільшення тарифів. І мабуть він не обманює. Цілком імовірно, влада знайшла компромісне рішення на відповідну вимогу МВФ. Адже витрати бюджету можна гарантовано скоротити, віддавши всю галузь на відкуп приватним інвесторам.
Перший крок у цьому напрямі був зроблений навіть не в середу, а трохи раніше - 12 травня, коли Верховна Рада ухвалила два закони, що списують з підприємств ПЕК і ЖКГ накопичену за багато років заборгованість по газу і електроенергії. Єдина методологія формування тарифів виявилася другою ланкою в ланцюзі вирішення проблеми "комуналки" на загальнодержавному рівні. За словами першого віце-прем'єра, методологія дозволить затверджувати єдині тарифи на всі послуги в межах країни. Що має на якийсь час зняти напругу в суспільстві.
Так, перший час доведеться передбачити серйозну суму в бюджеті на покриття все тієї ж різниці в тарифах. Так, за словами Клюєва, якщо собівартість послуги, вирахувана згідно з новими правилами, виявиться вищою за єдиний тариф, то різницю сплатить держава. Лише по холодному водопостачанню і водовідведенню на 2012 рік доведеться закласти 800-900 млн. грн. Загальна сума, з врахуванням послуг опалення і гарячого водопостачання, швидше за все, складе декілька мільярдів. Але за великого бажання ці витрати, як і скорочення надходжень до держбюджету за рахунок списання боргів підприємств, можна буде перекрити вже в 2013 році. Головне - швидко продати. Адже загальна списана сума приблизно в 52 млрд. грн. втрачається на тлі експертної оцінки вартості повного реформування галузі в $30-40 млрд.
"Якщо ми це зробимо (спишемо заборгованість по газу і електроенергії - Ред.) до початку опалювального сезону, то ми віллємо в підприємства ЖКГ і ПЕК нове життя. Вони у нас будуть без боргів, вони будуть інвестиційно привабливими. І за рахунок цього ми зможемо залучити досить крупні фінансові ресурси для реконструкції і підготовки до зими", - поділився вчора своїм баченням майбутнього галузі Клюєв. Іншими словами, подальшим етапом буде весь набір по зняттю з себе зобов'язань за безнадійно старіючу інфраструктуру - від приватизації до довгострокової концесії. І тут закладений перший "підводний камінь" вибраного шляху реформування галузі. Приватні інвестори майже відразу ж знайдуть важелі впливу на органи регулювання і піднімуть тарифи. Причому абсолютно матимуть рацію зі свого боку - вкладені в заміну інфраструктури гроші треба окупати.
Власне, і самі єдині тарифи довго не протягнуть. Подібний механізм серед всіх наших сусідів існує хіба що в Білорусі. Там абсолютно однакові тарифи для всієї країни затверджує Рада міністрів після обов'язкового узгодження з Олександром Лукашенком. Причому чинні сьогодні в Білорусі тарифи покривають свою фактичну собівартість на 30% - решта 70% йде у вигляді держдотацій з бюджету. У останні декілька років Лукашенко "спускав вниз" вказівки про верхню планку щорічного підвищення тарифів на всі послуги в $5 на домогосподарство. До чого веде така "соціальна" політика, весь світ має можливість спостерігати зараз.
І вже зовсім інакше сприймаються слова голови Волинської облдержадміністрації Бориса Климчука, який після засідання Кабміну на питання журналістів щодо виходу з ситуації, що склалася в галузі, процитував Володимира Висоцького: "Послухайте, виходу немає. Є лише вхід, і то - не той".
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас