В Україні можуть подорожчати овочі через додаткові перевірки на кордоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть подорожчати овочі через додаткові перевірки на кордоні

Аграрний ринок
361
Додаткові витрати, пов'язані з перевірками овочів з Євросоюзу, призведуть до подорожчання овочів і фруктів. Україна не вдаватиметься до повної заборони імпорту овочів з Євросоюзу незважаючи на те, що проконтролювати потоки імпорту овочів і патогенну кишкову бактерію складно.
Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявив голова Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України Іван Бісюк.
За його словами, Єврокомісія з охорони здоров'я і захисту прав споживачів САНКО офіційно проінформувала Україну про те, що поширення кишкової інфекції не пов'язане з огірками, тому штам кишкової палички на овочах і штам, від якого вмирають люди в Німеччині, відрізняються між собою.
"Абсолютно забороняти не будемо. Уявіть, їде машина, і в ній 20 найменувань овочів, зокрема, і огірки... Це ж треба все виймати, перевіряти. Це складно, але ми просили підсилити контроль за ввезенням овочів", - сказав Іван Бісюк.
Він також відзначив, що додаткові перевірки на кишкову інфекцію на кордонах застосовуватимуть до всіх видів харчової продукції і фабрикатів. "Інспекторів у нас достатньо. Більше продукції проходитиме через розширений контроль, особливо з районів, де зафіксовані захворювання людей. Продукти перевірятимуть не лише за органолептичними показниками, але і на кишкові палички", - відзначив держслужбовець.
За його словами, черг на кордонах через додаткові перевірки не буде, оскільки імпортерам дозволяють переміщати вантажі в пункти призначення, втім, перед цим їх письмово зобов'язали утилізувати продукцію, зараження якої, можливо, виявлять інспектори після дослідження в лабораторії.
Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Україна посилила контроль за ввезенням овочів з країн Європейського союзу (ЄС).
Як відомо, в Росії введена тимчасова заборона на ввезення до Росії свіжих овочів зі всіх держав ЄС.
Як повідомлялося, в Усесвітній організації охорони здоров'я заявили, що спалах кишкової інфекції в Європі викликала невідома раніше бактерія. В Німеччині продовжують фіксувати випадки харчових отруєнь.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас