Ъ: Зерну не дають вирости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Зерну не дають вирости

Аграрний ринок
447
Мінагрополітики вчора переглянуло свій прогноз на експорт зернових, зменшивши його на 10-21%. Експерти вбачають в заявах влади загрозу відновлення квотування. За їхніми даними, урожай цього року буде рекордним, а штучна заборона експорту вплине на вартість сільськогосподарської продукції.
Експорт зерна в 2011/12 маркетинговому році (починається 1 липня) буде на 10-21% нижчий, ніж очікувалося - 15-18 млн т, повідомив вчора журналістам міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк. "Ми розраховуємо пройти літо без відчутних втрат, хоча температура піднімається. Важливо, щоб це не перетворилося на засуху, як на півдні деяких країн Євросоюзу", - відзначив він. До кінця поточного року міністр чекає, що експорт складе 7-8 млн т, а перехідні залишки зерна складуть 5,8 млн т.
Обмежень на обсяги експорту зерна зараз в Україні немає - квоти, що діяли в країні, були замінені митами. Але учасники ринку не відкидають, що уряд поверне квоти вже з нового року. "Є вірогідність, що міністерство спробує контролювати експорт зерна. Введення таких обмежень легко пояснити побоюваннями зниження урожаю", - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Цепенда.
Об'єктивних підстав для повернень квотування немає. Експерти, навпаки, прогнозують рекордний експорт зерна. "За нашими даними, урожай зерна в країні за підсумками року складе 45-47 млн т, а експорт буде рекордним - 25-27 млн т", - прогнозує директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. За його словами, прогнози міністерства досить часто не справджуються. "Може повторитися ситуація минулого року, коли міністерство заявляло, що експортує 14-15 млн т, а потім несподівано ввело квоти", - говорить він. Найбільший обсяг квот в колишній період отримувала компанія "Хліб Інвестбуд" (49% належить державі, 51% – неназваним приватним власникам).
Якщо обмеження все ж будуть введені, це позначиться на цінах, упевнений керівник групи "німецько-український аграрний діалог" Хайнц-Вільгельм Штрубенхофф. "Зараз прогнозувати погодні умови рано, тому будь-які заяви про можливі обсяги експорту передчасні. Україна - частина світового ринку, і, якщо знизиться обсяг експорту зерна, це призведе до збільшення ціни", - упевнений експерт. Примітно, що один з конкурентів України на світовому ринку зерна - Росія - з 1 липня скасував ембарго на експорт зерна. Хоча після скасування заборони в Російській Федерації проходить моніторинг, а при необхідності там будуть вживати заходи для обмеження експорту, попереджав заступник глави міністерства економічного розвитку Росії Андрій Слєпнєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас