Експерти: Вартість нафти залишиться близько 100 дол./бар. в очікуванні на рішення за квотами ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вартість нафти залишиться близько 100 дол./бар. в очікуванні на рішення за квотами ОПЕК

Енергетика
154
Нафта знижувалася на тлі макростатистики, її вартість збережеться близько 100 дол./бар. в очікуванні на рішення з квот на видобуток нафти ОПЕК, що може бути схвалене на засіданні 8 червня 2011 р., вважають опитані РБК експерти.
Як відзначає начальник аналітичного відділу Rye, Man & Gor Securities Олексій Мінаєв, наразі ціни коливаються в районі 100 дол./бар. і продовжать коливатися в найближчій перспективі, при цьому істотного зниження не очікується. За його оцінками, падіння напередодні було пов'язане з несприятливими даними зі США, а також зниженням рейтингу Греції агентством Moody's.
За оцінками аналітика "Алор-Інвест" Дмитро Лютягін, статистичні дані з США, які спровокували падіння котирувань нафти напередодні, вплинули не тільки на "чорне золото", але в цілому на ринки. На думку експерта, вони не були факторами, які безпосередньо впливають на нафту, і тому, швидше за все, не позначаться суттєво на зміні її вартості. При цьому основні складові високих цін залишилися колишніми, зокрема споживання нафти продовжило відновлюватися.
Лютягін зазначив, що дійсно зробити вплив на вартість нафти можуть рішення зі зміни квот на видобуток нафти країнами ОПЕК. "Я думаю, що до цього моменту гравці можуть взяти паузу в якихось більш-менш сильних рухах", - сказав він. При цьому експерт прогнозує, що вартість нафти найближчим часом, швидше за все, залишиться на досягнутих рівнях. Два основних споживача "чорного золота" - США і Китай - наразі можуть дозволити собі купувати нафту за високими цінами.
На думку аналітика ФР БКС Андрія Поліщука, в цілому істотне падіння цін на нафту в червні 2011 р. навряд чи відбудеться, хоч і можливе деяке зниження. "Ситуація на Близькому Сході поки відійшла на другий план, ОПЕК навряд чи зробить найближчим часом будь-які кардинальні дії, а додатковий попит може спостерігатися лише за рахунок нарощування імпорту Китаєм та Індією", - вважає експерт. При цьому висока волатильність нафтових котирувань буде підтримуватися новинним фоном, пов'язаним з подіями на Близькому Сході, високим борговим навантаженням європейських країн і монетарною політикою США, відзначає експерт. Він також вважає, що автомобільний сезон у США не принесе істотних змін для ринку споживання.
За оцінками аналітика UniCredit Артема Кончина, ціни зараз рухаються не балансом попиту і пропозиції, а фінансовими інтересами інвесторів. При цьому прогнозувати поведінку ринку зараз досить складно, вважає експерт, зазначаючи, що на цьому тижні ніякої підтримки від макроекономічної статистики для нафти не буде. "Тому слабкість, яку ми спостерігали, може продовжитися", - зазначив експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас