Сейм Латвії обрав Андріса Берзіньша новим Президентом країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сейм Латвії обрав Андріса Берзіньша новим Президентом країни

Казна та Політика
141
Президентом Латвії на наступні чотири роки сейм обрав екс-банкіра, маловідомого широкій публіці депутата від Союзу "зелених" і селян Андріса Берзіньша, повідомляє РБК з посиланням на Латвійське телебачення.
Він переміг у другому турі голосування, отримавши 53 голоси проти 44. У першому турі його конкурентові, нинішньому главі країни Валдісу Затлерсу до переможних 51 не вистачило одного голосу.
Андріс Берзіньш народився в 1944 р. Закінчив Ризький політехнічний інститут (радіоінженер) та Латвійський державний університет (планування промисловості). Зробив кар'єру на підприємстві "Електрон", дослужився до посади директора. У 1988 р. був призначений заступником республіканського міністра побутових послуг. У 1990-і роки Берзіньш пішов у сферу фінансів. У 1993 р. очолив фонд приватизації при Банку Латвії. Тоді ж був обраний президентом АТ Latvijas Unibanka. Берзіньш керував банком до 2004 р., потім два з гаком роки очолював раду Latvenergo. У 2006-2010 рр. на громадських засадах працював президентом Торгово-промислової палати.
Відзначимо, кандидатуру чинного Президента Затлерса на повторний термін висунули 33 депутати фракції "Єдність" та фракція "За кращу Латвію" (ЗКЛ) у складі восьми депутатів, однак після ініціативи Президента щодо розпуску сейму, ЗКЛ змінила свою позицію і заявила про вільне голосування.
Нагадаємо, минулої неділі Затлерс в телеефірі звернувся до нації з закликом на референдумі проголосувати за розпуск сейму. За його словами, сейм опинився в руках олігархів. Приводом для такої заяви послужила відмова сейму задовольнити прохання спецслужби провести обшук у квартирі одного з членів сейму, підозрюваного в корупції.
Після цього його шанси бути переобраним вдруге стали примарними. Адже саме сейм у Латвії обирає Президента.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас