Експерт: Доопрацьований варіант пенсійної реформи більш прийнятний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Доопрацьований варіант пенсійної реформи більш прийнятний

Казна та Політика
654
Українські експерти вважають доопрацьований варіант пенсійної реформи набагато більш прийнятним для українців, але припускають, що окремі його позиції можуть спробувати заблокувати чиновники, незадоволені скороченням їх високих пенсій.
Так, зокрема, прокоментував презентований вчора віце-прем'єр-міністром Сергієм Тігіпко доопрацьований варіант пенсійної реформи, політолог Володимир Фесенко. Він акцентував, що в даному варіанті реформи заявлено обмеження максимальних пенсій, "що є одним з механізмів, покликаних якщо не зняти соціальну напругу в суспільстві, то підтвердити соціальну спрямованість реформи".
"Але до речі, я не впевнений, що з даним рішенням погодяться самі "віп-чиновники". Нагадаю, що спроби обмежити величезні пенсії вже були, але Конституційний суд - а члени КС отримують дуже великі пенсії, набагато більше за депутатські - сказав "ні". Сказав, що таке обмеження порушує їх конституційні права, статтю Конституції, яка не дозволяє знижувати соціальні стандарти. Ось такий егоїстичний підхід", - зазначив Фесенко. Він додавши, що "тим не менше, проблему треба вирішувати". "Це просто абсурд і кричущий прояв соціальної несправедливості. І в цьому плані я позицію уряду абсолютно підтримую", - зазначив політолог.
Говорячи про ключові відмінності попереднього варіанту реформи від доопрацьованого Фесенко зазначив, зокрема, що в доопрацьованому законопроекті "військові і держслужбовці отримали компромісний варіант виходу не пенсію".
У цілому ж політолог констатував, що доопрацьований проект "більш м'який порівняно з попереднім" і в порівнянні з реформами, що проводилися в різний час в європейських країнах. "Хотів би нагадати, що в деяких європейських країнах подібні реформи проводилися більш жорстко. У тій же Німеччині пенсійний вік 67 років. І от німці говорять: чому ми повинні працювати до 67 років і допомагати Греції, в якій на пенсію відпускають раніше, допомагати Україні, де не хочуть підвищення пенсійного віку? І з цією думкою не можуть не рахуватися німецькі політики, які у тому числі відповідають за інвестиційну політику щодо України", - сказав Фесенко.
Відповідаючи на питання про перспективи утвердження "м'якого варіанту" реформи політолог підкреслив, що альтернативи проведенню пенсійної реформи немає. "Пенсійна реформа - дуже непроста дилема для влади. Проблеми Пенсійного фонду сьогодні і, головне, проблеми, які чекають на чинну пенсійну систему в недалекому майбутньому, на слуху вже не один рік. Так чи інакше реформу потрібно буде проводити, в іншому випадку система пенсійного забезпечення впаде", - зазначив Фесенко.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас